Polisen hittade gömmor i skogen där tjuvarna hade lagt cyklar som de stulit. Foto: Ur polisens förundersökning

Fängelse och utvisning för cykeltjuvarna i Funäsdalen

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds tingsrätt dömer två litauiska män till fängelse och utvisning för ett stort antal cykelstölder, som värderats till flera hundra tusen.

Det var i början av augusti som de båda männen ertappades på bar gärning när de stal en cykel i Funäsdalen. Männen hann under en vecka stjäla cyklar för 700 000 bara i Jämtlands län. I polisutredningen framkom att männen var i Sverige med syfte att stjäla cyklar och att de innan de kom till Härjedalen hade varit på stöldturné i Dalarna.

Polisen kunde gripa en av männen direkt, och den andre greps dagen efter.

Under utredningen kunde polisen nysta upp en internationell stöldliga, specialiserad på att stjäla dyra cyklar. Tjuvarna hade varit på flera ställen i landet och hade listor med adresser med sig.

Tingsrätten dömer de båda männen till fängelse i ett år och nio månader för grovt häleri, åtta fall av grov stöld, försök till grov stöld och förberedelse till grov stöld. De döms också till utvisning och förbjuds att återvända under tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.