Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Wilma Backman

Färre antagna till höstens högskoleutbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ansökande till högskoleutbildningar har minskat sedan förra hösten. Enligt studentkårsordförande Emanuel Magnusson är det runt 2000 studenter som antagits till de program som Mittuniversitetet i Östersund erbjuder. 

Totalt i landet har drygt 294 000 sökande erbjuds utbildningsplats i första urvalet till höstens högskoleutbildningar. Det är drygt 14 000 färre jämfört med förra hösten, motsvarande en minskning med 4,7 procent.

Återgång till läget före pandemin

Enligt Emanuel Magnusson kan minskningen i antalet antagna kopplas till pandemin. Då var söktrycket rekordhögt – nu när läget ser lite mer normalt ut så sjunker det.

– Nu ser att vi att antagningssiffrorna är tillbaka där de var innan pandemin, säger han.

Samtidigt sker det just nu en ökning av antalet covid-19 fall i landet och världen. Men än så länge är planen att studierna ska ske på plats och inte på distans.

– Alla förbereder sig för en vanlig återgång till campus, säger Emanuel Magnusson.

Beredskapen står fast

Under pandemin har Mittuniversitet haft en beredskapsgrupp som beslutat om vilka åtgärder som behövs tas för att hålla ner spridningen av covid-19.

– Skulle det vara så att pandmin får ett ordentligt uppsving så sätts den igång igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.