Fettisdagen inträffar alltid 47 dagar innan påsk för att fira inledningen av den kristna fastan. Eftersom påskens datum varierar infaller även fettisdagen på olika datum varje år.
Tanken är att man innan fastan ska äta upp sig ordentligt så att man klarar av att leva så spartanskt som möjligt fram till påsk.
Vad är fettisdag?
Fettisdagen är den dag då vi av tradition äter semla, även kallad fastlagsbulle. Förr var det här sista chansen att få äta gott innan fastan som börjar dagen efter, på askonsdagen.
Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar.
De tre dagarna innan fastan består av fastlagssöndag (fläsksöndag), blåmåndag och fettisdag.
Ordet fastlag har vi fått från lågtyska vastel-avent, ordagrant ’faste-afton’.
Vitmat för att stå sig
I våra dagar är fettisdagen en gräddig högtid för semmelälskare och det är ett direkt arv från den katolska fastlagen där man alltså passade på att äta mycket och gott dagarna innan fastan började.
För att stå sig skulle man passa på att äta ”vitmat” som fisk, fläsk, ägg, mjölkprodukter och bröd bakat på fint vetemjöl.
Vår tids semla kom på bordet först under 1900-talet.
I folktron var fettisdagen också en bra dag att spå väder.
Källa: Nordiska Muséet, Svenska Kyrkan och Institutet för språk och folkminnen