Lukas Johansson, reporter på SVT står på en snöig väg och äter semla framför en vägskylt där det står Semlan, som är en by i Åre kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fettisdagen passerade SVT:s team byn Semlan och passade på att prata med några bybor – och såklart avnjuta en semla. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

SVT åkte till Semlan i Åre för att äta semla på fettisdagen

Uppdaterad
Publicerad

Semmeldagen, fastlagsdagen eller fettisdagen – det är dagen på året som det av tradition ska ätas semlor. SVT tog tempen på semmelfebern i den lilla byn med det passande namnet Semlan, som ligger mellan Åre och Östersund.

Fettisdagen inträffar alltid 47 dagar innan påsk för att fira inledningen av den kristna fastan. Eftersom påskens datum varierar infaller även fettisdagen på olika datum varje år.

Tanken är att man innan fastan ska äta upp sig ordentligt så att man klarar av att leva så spartanskt som möjligt fram till påsk.

Vad är fettisdag?

Fettisdagen är den dag då vi av tradition äter semla, även kallad fastlagsbulle. Förr var det här sista chansen att få äta gott innan fastan som börjar dagen efter, på askonsdagen.

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar.

De tre dagarna innan fastan består av fastlagssöndag (fläsksöndag), blåmåndag och fettisdag.

Ordet fastlag har vi fått från lågtyska vastel-avent, ordagrant ’faste-afton’.

Vitmat för att stå sig

I våra dagar är fettisdagen en gräddig högtid för semmelälskare och det är ett direkt arv från den katolska fastlagen där man alltså passade på att äta mycket och gott dagarna innan fastan började.

För att stå sig skulle man passa på att äta ”vitmat” som fisk, fläsk, ägg, mjölkprodukter och bröd bakat på fint vetemjöl.

Vår tids semla kom på bordet först under 1900-talet.

I folktron var fettisdagen också en bra dag att spå väder.

Källa: Nordiska Muséet, Svenska Kyrkan och Institutet för språk och folkminnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.