Elverna Filippa Fernström, till vänster, och Meja Bäckström, till höger, från Härjedalens gymnasium i Sveg står i Folkan i Sveg och säljer sin kokbok Kokbrodern genom sitt företag med Ung företagsamhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Filippa Fernström och Meja Dahlberg från Härjedalens gymnasium i Sveg brinner för företagande. I förra veckan stod de på Folkan i Sveg och sålde sin kokbok. Foto: Maria Broberg/SVT

Meja drabbades av anorexi – nu lanserar hon kokbok tillsammans med klasskamrat i Sveg

Uppdaterad
Publicerad

Som 15-åringar flyttade Filippa Fernström och Meja Dahlberg hemifrån för att gå på Härjedalens gymnasium i Sveg. Ganska snart blev Meja sjuk i anorexi. Två händelser som har fött idén till kokboken de nu säljer.

Det var när Meja Dahlberg började på idrottslinjen som hon utvecklade en ätstörning. I dag är hon frisk, men sjukdomen blev grundidén till kokboken. Hon och Filippa Fernström har kommit på recepten själva, men har också tagit hjälp av en dietist från Riksidrottsförbundet.

– Vi har gjort recepten anpassningsbara. Oavsett hur aktiv du är i vardagen ska du kunna laga recepten utifrån din egen energibalans, säger Meja Dahlberg.

Se mat som kroppens vän

Kokboken är uppdelad i tre kapitel med frukost och mellanmål, snabba luncher och storkok för att göra matlådor. Tanken är att den ska hjälpa personer som tränar mycket att få i sig tillräckligt med näring. Och att man ska se mat som kroppens vän och inte som en fiende.

Boken innehåller förutom recepten många konkreta tips.

– Att du tänker på att använda rätt platta och koka med lock och sådant där, säger Meja Dahlberg.

Driver gärna eget i framtiden

De kan tänka sig att stanna i Härjedalen i framtiden och tror att det är viktigt att kunna driva eget företag för att få jobb.

-  Att komma på en egen idé och veta hur man ska driva igenom den är absolut jätteviktigt och det är ju det vi lär oss här, säger Meja Dahlberg.

I klippet nedan berättar Filippa och Meja om sina säljknep

Här visas en bild på sedlar. Det symboliserar att ett av Filippa och Mejas, från Härjedalens gymnasium, starkaste säljknep är att visa för kunderna hur mycket pengar de sparar på att köpa deras kokbok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filippa och Meja från Härjedalens gymnasium tror att det är viktigt att visa kunderna hur de sparar pengar på att köpa deras produkt. Foto: Arkivet/SVT

Här kan du få hjälp mot ätstörningar

Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad. Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende  

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.