Det var när Meja Dahlberg började på idrottslinjen som hon utvecklade en ätstörning. I dag är hon frisk, men sjukdomen blev grundidén till kokboken. Hon och Filippa Fernström har kommit på recepten själva, men har också tagit hjälp av en dietist från Riksidrottsförbundet.
– Vi har gjort recepten anpassningsbara. Oavsett hur aktiv du är i vardagen ska du kunna laga recepten utifrån din egen energibalans, säger Meja Dahlberg.
Se mat som kroppens vän
Kokboken är uppdelad i tre kapitel med frukost och mellanmål, snabba luncher och storkok för att göra matlådor. Tanken är att den ska hjälpa personer som tränar mycket att få i sig tillräckligt med näring. Och att man ska se mat som kroppens vän och inte som en fiende.
Boken innehåller förutom recepten många konkreta tips.
– Att du tänker på att använda rätt platta och koka med lock och sådant där, säger Meja Dahlberg.
Driver gärna eget i framtiden
De kan tänka sig att stanna i Härjedalen i framtiden och tror att det är viktigt att kunna driva eget företag för att få jobb.
- Att komma på en egen idé och veta hur man ska driva igenom den är absolut jätteviktigt och det är ju det vi lär oss här, säger Meja Dahlberg.
I klippet nedan berättar Filippa och Meja om sina säljknep
Här kan du få hjälp mot ätstörningar
Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad. Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:
Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.
Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende
Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.