Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför anser företaget Vattudalens fisk att smittbekämpningen av fisksjukdomen BKD gått för långt i Sverige. Hör företagets Nathalie Biguet, hållbarhetschef vid företaget kommentera det hela i videon. Foto: SVT

Fiskodlingsföretaget i Ströms vattudal kritiskt till bekämpning av fisksjukdomen BKD

Uppdaterad
Publicerad

Företaget som nu tvingas slakta 700 ton regnbågslax i Ströms vattudal på grund av fisksjukdomen BKD följer beslutet.

Men bekämpningen av BKD ifrågasätts. Åtgärderna är för långtgående och de hårdaste i hela Europa, enligt företaget.

– Det tråkiga är när man får en träff på en individ och sedan får ett beslut att slakta ut ett helt bestånd, säger Nathalie Biguet strategi- och hållbarhetschef vid Vattudalens fisk.

Senast 3 juli ska den första andelen av den smittade fisken vara slaktad. Resten av avlivningen sker senare.

Det är jordbruksverket som fattat beslut om åtgärderna efter att BKD konstaterats på en fiskodling i Ströms vattudal, i Strömsunds kommun.

Sverige har ett utrotningsprogram mot BKD när den drabbar fisk i Sveriges inland. Det innebär att när smittan konstaterats på en fiskodling ska fisken där slaktas ut och anläggningen saneras.

Företaget: 700 ton slaktas pga av en smittad individ

Myndigheterna ser allvarligt på sjukdomen på grund av risken för smittspridning till vild fisk.

Vattudalens fisk är nu i färd med att genomföra slakten, men är kritisk till åtgärderna som man anser vara för långtgående.

– Sverige har en särreglering när det gäller bekämpning av BKD som inget annat europeiskt land har, säger Nathalie Biguet vid Vattudalens fisk.

Det var vid provtagning i våras som det konstaterades att en av trettio provtagna fiskindivider bar BKD. Därefter kom beslutet om slakt av all fisk på odlingen, det vill säga 700 ton fisk.

”Smittad fisk mår ändå bra”

Bekämpningen är för långtgående, anser Vattudalens fisk.

SVT: Men en träff på en individ innebär ju ändå att BKD konstaterats på fiskodlingen?

– Ja men BKD finns ju numera naturligt i Ströms vattudal. Det har man sett vid tidigare provtagning på vild fisk, organiserat av länsstyrelsen. Och samtliga individer som påträffats har varit välmående, i god kondition och inte haft några sjukdomssymptom, säger Nathalie Biguet.

En uppfattning som länsstyrelsen inte delar. Myndigheten ser istället med stark oro på förekomsten av fisksjukdomen och har ifrågasatt om det är hållbart att bedriva fiskodling i Ströms vattudal mot bakgrund av upprepade BKD-utbrott.

I videon ovan hör vad företaget svarar på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.