Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är fisksjukdomen BKD som upptäcks på en fiskodling i Strömsund allvarlig. Hör länsfiskekonsulent Joakim Svensson vid länsstyrelsen i videon. Foto: SVT

Fisksjukdomen BKD funnen i fiskodling i Strömsund – 700 ton fisk slaktas ut

Uppdaterad
Publicerad

I Ströms vattudal i Strömsunds kommun håller just nu 700 ton regnbågslax på att slaktas ut efter att fisksjukdomen BKD konstaterats på en fiskodling där.

Länsstyrelsen ser allvarligt på fisksjukdomen.

– Vi är mycket oroade över det här. Det är sjätte gången som man har ett utbrott i Ströms vattudal och det riskerar att sprida sig till vild fisk, säger länsfiskekonsulent Joakim Svensson vid länsstyrelsen.

BKD, bakteriell njurinflammation, kan drabba laxfisk och går inte att bota. Sverige har ett utrotningsprogram mot BKD när den drabbar fisk i Sveriges inland. Det innebär att när smittan konstaterats på en fiskodling ska fisken där slaktas ut och anläggningen saneras.

All fisk ska slaktas

Vid den aktuella fiskodlingen i Ströms vattudal finns totalt 703 ton regnbågslax som nu ska slaktas ut. Detta efter att prover i våras konstaterat att fisk vid odlingen var smittad av BKD.

Hotat fiske i Jämtlands län

All fisk ska nu alltså avlivas och slakten delas upp i två omgångar och slaktas. Den första omgången ska vara avlivad senast 3 juli.

Det är inte första gången det inträffar ett utbrott av BKD i Ströms vattudal.

– Man kan fråga sig om man ska odla fisk i ett område med upprepade smittoutbrott, säger Joakim Svensson vid länsstyrelsen.

BKD, bakteriell njurinflammation

Fisksjukdomen bakteriell njurinflammation (BKD) orsakas av bakterien Renibacterium salmoninarum. Sjukdomen drabbar laxfiskar och förekommer i Europa, Nord- och Sydamerika och i Asien.

Ett karaktäristiskt symtom vid BKD är att svullen njure med vita fläckar. Liknande fläckar kan förekomma på lever, mjälte och hjärta.

Sverige har nationella åtgärder i inlandszon för BKD hos laxfiskar. Gränsen mellan inlandszon och kustzon går vid det första vandringshindret för laxfisk från kusten.

(källa: Jordbruksverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotat fiske i Jämtlands län

Mer i ämnet