Allt fler barnfamiljer söker sig till fjälls på somrarna, visar en ny enkätundersökning från Naturvårdsverket. Foto: SVT

Fler barnfamiljer besöker fjällen under somrarna

Publicerad

En av de besöksgrupper som ökat i de svenska fjällen i sommar är barnfamiljer. Detta som en del i den större tillströmningen av fjällturister som uppstått genom pandemin.

Det visar en enkätundersökning som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har genomfört. De som svarat på enkäten är 32 vd:ar och företrädare för fjällens destinationsbolag samt Svenska turistföreningens fjällanläggningar.

Undersökningen genomfördes i juni i år och bland de tillfrågade destinationerna finns bland annat Vemdalen, Funäsfjällen och Åre.

Drygt 6 av 10 meddelar att antalet familjer med barn i åldrarna 4 till 12 år har ökat under sommarhalvåret de senaste fem åren.

– Det är glädjande att fler barnfamiljer söker sig till fjällen. Att ta med barnen till fjällen kan skapa ett friluftsintresse för livet, om de första upplevelserna blir positiva. Planera på barnens villkor och anpassa aktiviteterna efter deras förutsättningar, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.