Nu kräver Skolinspektionen att flera åtgärder vidtas på en skola i Krokoms kommun samt att dessa skriftligen ska redovisas av skolan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera brister på skola i Krokoms kommun – Skolinspektionen kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Elever som är högljudda, välter möber och blir våldsamma – och som får fortsätta störa ordningen på skolan.

Lärare som inte anmäler fall av kränkande behandling för att de inte vet hur de ska göra.

Det är ett exempel på händelser vid en skola i Krokoms kommun som nu gör att Skolinspektionen kräver en rad åtgärder av skolan med stöd av skollagen.

Skolinspektionen kräver att flera åtgärder vidtas och dessa ska skriftligen redovisas av skolan senast i slutet av februari. Om det inte sker kan det bli aktuellt med mer ingripande sanktioner mot skolan, fastslår myndigheten.

Bakgrunden är en tillsyn som Skolinspektionen gjorde på en skola i Krokoms kommun i september. Myndigheten var då på plats och gjorde bland annat intervjuer med elever, lärare och rektor.

Utredningen visade att det finns flera brister som behöver åtgärdas när det gäller skolans arbete för att motverka kränkande behandling och ordningsstörande beteende.

Ingen utredning av störande elever

När det gäller det senare visade utredningen att omkring tio elever upprepat stör ordningen på skolan. Det handlar om elever som exempelvis är högljudda, som ständigt pratar på lektionerna, smäller i dörrar, välter möbler och blir våldsamma. Fem av de tio eleverna stör ordningen så allvarligt att det borde utredas. Men i fyra av de fem fallen har inte någon utredning gjorts.

Brister i arbetet mot kränkande behandling

När det gäller arbetet mot kränkande behandling konstaterar inspektionen att det visserligen görs insatser på individnivå. Men den stora bristen är att det saknas ett övergripande arbete mot kränkande behandling vid skolan.

Det har bland annat medfört att det är otydligt för lärarna hur de ska gå tillväga för att anmäla kränkande behandling. Vissa av lärarna har därför anmält fall av kränkande behandling , medan andra inte anmält fall av kränkande behandling som de uppmärksammat.

Det behöver åtgärdas, fastslår inspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.