Det var för en vecka sen som det kom larm från en by i Strömsunds kommun om skottlossning och misshandel. Sex asylsökande hade kommit in på en gård för att fotografera djur när husägaren och en bekant, enligt polisanmälan, kom ut och gick till attack.
Husägaren avlossade minst ett skott med ett gevär, mot benen på en av de asylsökande, en tonårstjej. När de var i färd med att lämna gården blev en annan tonårstjej blev slagen i ansiktet.
Ringde polisen – som inte ryckte ut
Då larmades polisen via 112 – men någon polispatrull skickades aldrig till byn. Vid regionledningscentralen i Umeå gjordes bedömningen att läget inte var akut. Något som väckt starka reaktioner, inte bara i byn. Ãven polisområdeschefen i Jämtland är mycket kritisk:
– De här flickorna ringer 112 och larmar. De hamnar då hos regionledningscentralen i Umeå och pratar med operatör. Där tas beslut att inte skicka patrull till platsen.
Trots att det är fråga om beskjutning?
– Ja, jag kan inte svara på bedömningen. Jag har idag återkopplat till RLC i ärendet just utifrån den aspekten. Min uppfattning är att det här är ett prio 1-ärende. Då bör man skicka patrull omgående, för då vidtar vi en hel del viktiga förstahands-åtgärder. Jag kan inte svara på varför man inte har gjort det.
När Polisen får ärenden där skjutvapen är inblandade och särskilt då folk blir beskjutna så ska man agera med vad som kallas prio 1, enligt Jerand.
– Vi ska agera med ett omgående ingripande och försöka få dit en resurs så fort som möjligt. Och är det människor som missbrukar deras legala vapen så ska vi ju omgående omhänderta dem givetvis, så det här är ett allvarligt ärende.
”Kan hålla med om att det ser konstigt ut”
När SVT Nyheter Jämtland kontaktar Pontus Fälldin, polismästare och chef för den operativa verksamheten i region nord berättar han att han fått kännedom om ärendet.
– Jag kan hålla med om att det ser konstigt utifrån det vi vet. Men det är inte självklart hur bedömningen blir i slutändan. Vi kommer naturligtvis titta mer på ärendet i detalj. Jag kan inte uttala mig i någon riktning i nuläget.
Men kommer ni göra någon formell utredning kring hur ärendet har hanterats?
– Jag vet inte i nuläget hur vi ska göra.
Senare under dagen ringer Pontus Fälldin upp SVT Nyheter Jämtland och meddelar:
– Nu skriver jag en anmälan till internutredningen. Det är bättre än att jag ska gå in och avgöra om man gjort rätt eller fel.
”De är fruktansvärt rädda”
Hos Jämtlandspolisen fortgår utredningen och enligt Stephen Jerand så prioriteras ärendet nu.
– Just nu jobbar vi utredningsvägen och har förhört flickorna. Vi har också vidtagit åtgärder som vi behåller för oss själva just nu. Jag har precis pratat med vår underrättelsesektion som håller på och plockar ihop en del. Utredaren i Strömsund jobbar på och vi har en förundersökningsledare inkopplad i ärendet. Vi jobbar för fullt med det.
Ingen av flickorna blev fysiskt skadade vid händelsen, utöver smärtan i ansiktet för flickan som blev slagen.
– Men de är ju såklart fruktansvärt rädda och oroliga över vad som hände, säger Stephen Jerand.