Busslasten med asylsökande anlände till Grytan utanför Östersund på nyårsaftonskvällen. Ett 30-tal asylsökande vägrade lämna bussen, eftersom de menade att de blivit lurade av Migrationsverket, och att de istället skulle ha fått information om att köras till Stockholm.
32 asylsökande övernattade på bussen i protest men under fredagsförmiddagen löste sig situationen och flyktingarna lämnade bussen efter ett möte med Migrationsverket.
Nyhetsbyrån TT har träffat flyktingarna när de äter middag inne i matsalen på Grytan och en av dem, Muhammad, säger att lösningen egentligen var enkel:
– Jag sade åt dem: Låt oss bara bo fyra i stället för åtta i varje rum så blir det bra.
Ingen av de asylsökande som TT talat vill uppge sitt efternamn.
Asylboendet är en grupp röda stugor ett par mil söder om Östersund. Det är ett rätt typiskt jämtländsk samhälle: några hus och en mataffär. Hit kom syrierna trötta fram efter en lång bussresa från Malmö.
”Beredd åka vartsomhelst”
– Problemet var att vi inte visste vart vi skulle. Jag kommer från kriget i Syrien, jag är beredd att åka vartsomhelst i Sverige, men under hela resan berättade ingen vart vi var på väg.
Syrierna blev allt mer upprörda över att inte få veta vart de fördes. När de sedan kom fram och fick veta att de skulle bo många i samma rum, och att människor med vitt skilda politiska åsikter skulle sova under samma tak, bestämde sig några för att vägra och fick med sig hela gruppen.
– Det var bara grundläggande saker vi bad om, vi ville bo med svenskar i en stor stad så att vi kan jobba och lära oss svenska, säger Ahmad.
En syrier vid bordet intill, som bott i Grytan i nio månader, bryter in.
– Jag vill fråga er något: tror ni att ni är bättre än vi? Jag känner hur många som helst som vill bo i Stockholm eller Malmö, men det finns ju inte plats. Så kommer ni och tror att ni ska få välja var ni ska bo från första dagen, säger han.
”Allt finns här”
Migrationsverket påpekar också att det aldrig var aktuellt att låta flyktingarna återvända till Malmö, eftersom verket inte har några lediga lägenheter där.
– I takt med att platser blir lediga kommer även de här personerna att flyttas vidare, men man ges inte förtur eller prioriteras på annat sätt, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.
Abir, som också bott i Grytan i över ett halvår, säger att hon inte trodde sina ögon när de nyanlända kom.
– De tog sig inte ens tid att titta på hur det är här. Allt vi behöver finns. På 20 minuter är vi inne i stan. Det går tre bussar om dagen tur och retur. Vi sade åt dem att åtminstone komma och titta, säger Abir.
– Jag hade lust att säga åt dem, åk till flyktinglägret Zaatari. Inget land tar hand om oss syrier bättre än Sverige – är det så här vi ska svara svenskarna? undrar Omar.
”De äldre bestämmer”
Många av syrierna som var med på bussen är rädda att en felaktig bild spridits av dem.
– Jag och många andra ville verkligen kliva av. Men i vår kultur är det så att när någon äldre bestämmer något så lyssnar vi, säger Yasser.