Blåhammarens fjällstation. Foto: SVT

Förbud kan stänga Blåhammaren

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun kommer att meddela ett förbud som innebär att Svenska turistföreningen inte får fortsätta använda sin avloppsanläggning vid fjällstationen Blåhammaren i västra jämtlandsfjällen. Utsläppen av bland annat fosfor är för höga.

– Det finns problem med avloppsanläggningen på Blåhammaren och i det skick den är nu kan vi inte tillåta att den fortsätter användas, säger miljöchef i Åre kommun Jasna Lindberg till SVT.

Det handlar dock inte om utsläpp av tarmbakterien Ecoli, som SVT, berättat om tidigare, utan om utsläpp av bland annat fosfor.

SVT granskar fjällvattnet

Det var vid kommunens senaste inspektion, i september, som det visade sig att utsläppen av fosfor och organiskt material (BOD7) var för höga (se faktarutan nedan).

Bristerna anses så höga att om Svenska turistföreningen, STF,  inte åtgärdar de påpekade bristerna kommer avloppsanläggningen inte att få användas när säsongen vid fjällstationen åter öppnas i februari.

Från STF:s sida meddelar man att det inte kommer att bli något beslut om förbud. Mats Isfjäll, driftstekniker på STF, påpekar att inspektionen bara gäller tre mättillfällen. Kommunen hade inte hela bilden klar för sig när inspektionsrapporten skrevs.

– Den sammanställningen gör vi vid säsongens slut och de visar att vid endast ett av tre tester ligger vi över gränsvärdet för kväve och fosfor. Nu har Åre kommun fått dels våra testresultat men även vår åtgärdsplan som går ut på att underlätta underhållsarbetet vintertid. Kommunen kommer inte att stänga Blåhammaren, säger Mats Isfjäll till ÖP.

Till SVT säger Isfjäll att man kommer ha ett möte med Åre kommun till veckan för att diskutera frågan.

Utsläppskraven nåddes inte slås fast i kommunens inspektionsrapport

Mer exakt rörde det sig om utsläpp av fosfor, organiskt material (BOD7) och kväve som inte nådde utsläppskraven.

När det gäller organiskt material ska det renas med 90 procent med släpptes helt orenat ut från anläggningen vid mättillfällena i maj och i september och reducerades endast med 14 procent i augusti.

Fosfor ska också reduceras från utgående avloppsvatten med 90 procent, vilket uppnåddes vid två mättillfällen men vid ett tredje (i september) reducerades avloppsvattnet bara med 42 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet