I ett och ett halvt år har det kommunala bostadsbolaget Östersundshem haft ett projekt där anställda kunnat arbeta sex timmar per dag istället för normala åtta timmar, med bibehållen lön.
Projektet har följts av forskare på Mittuniversitet och nu har de kommit med en delrapport. Där konstateras att förkortad arbetstid gett flera positiva effekter – inte minst bland de kvinnliga anställda.
Ökat välbefinnande, bättre sömn och en känsla av att man orkar mer är några resultat som presenteras.
− Det som främst lyfts fram som positivt med projektet är möjligheten att själv styra sitt arbete vilket har medfört att medarbetarna känt ett förtroende att själva bedöma när arbetet är klart för dagen, säger Ulrika Danielsson, lektor vid institutionen för psykologi och socialt arbete på Mittuniversitetet i ett pressmedelande.
– Resultaten visar också att det främst är kvinnornas välbefinnande och sömn som påverkats mest gynnsamt, säger hon.
Sjuktalen gick ner – och upp
I projektet ville Östersundshem bland annat se om färre arbetstimmar kunde påverka sjuktalen. Och under det första halvåret som projektet pågick märktes också en drastisk minskning, men under hösten 2018 skedde däremot en drastisk ökning.
Ökningen kan dock ha att göra med den turbulens som bostadsbolaget hamnade, menar forskarna. Våren 2018 anhölls bolagets dåvarande vd Daniel Kindberg, misstänkt för allvarliga ekobrott.
− Enkätstudien visar också att de anställda upplever att företagets attraktivitet har försämrats under projektets gång, men man poängterar i svaren att det beror på all turbulens som omgivit företaget sedan våren 2018 och att projektet med arbetstidsförkortningen var räddningen, som gjorde att man trots allt orkade, säger Ingrid Zakrisson, professor vid institutionen för psykologi och socialt arbete.
Om projektet
Försöksprojektet inleddes i januari 2018 och avslutas 31 augusti 2019.
Det har inneburit att den anställde kunnat reducera sin arbetstid till sex timmar per dag, om de själva ansåg att det var möjligt, så kallad förtroendearbetstid.
Projektet var en fortsättning på den friskvårdssatsning som det kommunala bostadsbolaget inledde hösten 2016.
Denna första delrapport kommer att följas av en fördjupad rapport där resultaten presenteras mer i detalj.
källa: Mittuniversitetet