Lukas Johansson, reporter på SVT har klonat sig på bild och ska föreställa två tvillingar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar forskningen – se SVT:s reporter Lukas Johansson och professor Fredrik Åhs förklara. Foto: Lukas Johansson/SVT

Forskare i Östersund ska kartlägga 300 tvillingar för att hitta källan till ångest och depression

Publicerad

Vad är orsaken till ångest och depression? Det vill psykologiprofessorn Fredrik Åhs ta reda på i ett forskningsprojekt där 300 tvillingars blod ska undersökas efter att de stressats.

Varför en del människor tål stress bättre än andra, vet vi inte idag. I studien på Mittuniversitetet ska 300 tvillingar utsättas för en social stress. Hälften av deltagarna är enäggstvillingar och hälften tvåäggstvillingar.

Forskningen kommer titta på hur blodet beter sig hos de stressade syskonen. Insamlingen ska vara färdig om ett halvår, men resultatet förväntas vara flera år bort.

– Det är enorma mängder data som ska analyseras, berättar Fredrik Åhs, professor i psykologi på Mittuniversitet i Östersund.

Därför används tvillingpar i studien

Anledningen till att den här typen av forskningen gärna bedrivs på tvillingar är att resultaten blir lättare att jämföra eftersom personerna är lika gamla, födda av samma föräldrar, växer upp i samma familjemiljö, och går ofta i samma skola. Enäggstvillingar är dessutom genetiskt identiska, medan tvåäggstvillingar är som andra syskon.

Stor samhällsnytta om nöten knäcks

Ambitionen med studien är att bättre förstå vad det är för substanser i oss som gör att vi får ångest och depression av stress, för att sedan lättare kunna förebygga det.

– Det finns en otroligt stor samhällsnytta om man lyckas förstå sambandet, både rent ekonomiskt men framför allt skulle många kunna må mycket mycket bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.