– Det är tolv år sedan jag drabbades av utbrändhet och det har tagit tid att hitta sätt för att inte trilla dit igen, säger Ida Ehrnborg.
Ida Ehernborg har drabbats av utmattningssyndrom flera gånger och har fått jobba hårt under många år för att hitta sätt som kan hjälpa henne att inte bli sjuk igen.
– I mitt fall var det kraven i skolan som började trigga en obehaglig känsla av ångest i mig, en rädsla att inte räcka till. Redan i tidig ålder ska man in i en mall och om man inte passar in så står man utanför med en känsla av att man inte duger, säger hon.
Fler unga sjukskrivs för utmattning
Allt fler unga mellan 20 och 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom, visar siffror från Försäkringskassan som SVT tagit del av. I Kalmar och Kronobergs län ser man en ökning med cirka 30 procent sedan år 2020.
Uppvidinge kommun erbjuder en kurs om stressrelaterade sjukdomar där Ida Ehrnborg är kursledare.
– Jag möter människor som känner sig mycket stressade på grund av olika situationer i livet och intresset för hur man kan förebygga, hantera eller hitta ny riktning i livet är stort. Det finns en större öppenhet för att prata om utbrändhet idag, säger hon.
Utmattningssyndrom – Kronoberg och Kalmar
Allt fler unga mellan 20 och 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom, visar siffror från Försäkringskassan.
Den 31 december 2020 var 11 167 personer sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. De tre diagnoserna som ingår där är utmattningssyndrom, akut stressreaktion och andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser.
Den 30 september 2023 var det 14 348 personer som var sjukskrivna för samma diagnoser. Det är en ökning med nästan 38 procent i hela landet.
I Kalmar län var det 224 personer sjukskrivna för utmattningssyndrom 2020. Det hade stigit till 290 den 30 september 2023. Det är en ökning med 29,5 procent.
I Kronobergs län var det 234 personer sjukskrivna för utmattningssyndrom 2020. Det hade stigit till 303 personer den 30 september 2023. Det är en ökning med 29,5 procent.
Källa: Försäkringskassan