ett julpyntat fönster och en soffa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under de senaste tre åren har antalet unga i åldrarna 20-40 år som drabbats av utmattningssyndrom eller utbrändhet ökat, visar siffror från Försäkringskassan. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Fler yngre drabbas av stress – så här känner du igen symptomen

Publicerad

I Kalmar och Kronobergs län ökar antalet personer med utmattningssyndrom. Ida Ehrnborg i Uppvidinge, som drabbats av utbrändhet i omgångar under flera år, pekar ut de vanligaste varningssignalerna på stress.

Allt fler unga mellan 20 och 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. I Kalmar och Kronobergs län ser man en ökning med cirka 30 procent sedan år 2020.

Ida Ehrnborg har tidigare själv drabbats av utbrändhet i omgångar och medverkar idag i kurser i Uppvidinge kommun, för att sprida sina kunskaper och erfarenheter till andra i samma situation.

I klippet ovan listar hon fem varningssignaler att hålla koll på.

– Det är viktigt att lyssna på sin kropp och ta varningssignaler på stress på allvar, säger Ida Ehrnborg.

UTMATTNINGSSYNDROM – KRONOBERG OCH KALMAR

Allt fler unga mellan 20 och 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom, visar siffror från Försäkringskassan.

Den 31 december 2020 var 11 167 personer sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. De tre diagnoserna som ingår där är utmattningssyndrom, akut stressreaktion och andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser. 

Den 30 september 2023 var det 14 348 personer som var sjukskrivna för samma diagnoser. Det är en ökning med nästan 38 procent i hela landet.

I Kalmar län var det 224 personer sjukskrivna för utmattningssyndrom 2020. Det hade stigit till 290 den 30 september 2023. Det är en ökning med 29,5 procent.

I Kronobergs län var det 234 personer sjukskrivna för utmattningssyndrom 2020. Det hade stigit till 303 personer den 30 september 2023. Det är en ökning med 29,5 procent.

Källa: Försäkringskassan 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.