Psykologen Siri Helle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har skett en ökning i psykisk ohälsa bland unga” – Psykologen Siri Helle om varför tiden på högstadiet är utmanande för den psykiska hälsan. Foto: Madeleine Ahlström

Psykologen: Därför mår unga så dåligt i dag

Uppdaterad
Publicerad

Sätt in ämnet ”Psykisk hälsa” på schemat i skolan. Det är kravet från psykologen Siri Helle som dragit igång en kampanj med målet att få regeringen att skriva om läroplanen för grundskola och gymnasium.

Kampanjen startade under 2022 och förutom Siri Helle stöttas den bland annat av organisationer som Elevernas riksförbund, Sucide zero och Sveriges skolkuratorers förening.

Har införts i grannländer

Enligt Helle finns en rad argument för att föra in ämnet i läroplanen, bland annat goda exempel i form av våra nordiska grannländer Finland, Norge och Danmark där förändringen har genomförts.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Hon menar att ju tidigare barn och ungdomar får kunskap om psykisk hälsa, desto bättre.

– När jag jobbade som psykolog inom vården så var den allra vanligaste frågan; ”Varför har jag inte fått lära mig det här tidigare?”, säger Siri Helle.

Men om man ska införa det här i undervisningen – vad ska då tas bort i den andra änden?

– Det är redan många skolor som undervisar inom psykisk hälsa, det kan vara inom biologi eller idrott och hälsa, men det ska ju inte spela roll i vilken skola man går om man får den här livsviktiga kunskapen eller inte.

Skolministern avböjer intervju

Målet med kampanjen är att påverka politikerna i regering och riksdag.

– Det behövs nationella beslut, säger Siri Helle.

SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med pressekreteraren hos skolminister Lotta Edholm (L), men hon har avböjt en intervju i dagsläget.

Mer än varannan niondeklassare upplever pyskiska besvär – varför är det så? Hör psykologen Siri Helle i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet