Kvinna i svart dunjacka står vid en spårvagn i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Persson, 27 år, var sjukskriven till och från i ett år för utmattning. I dag mår hon bättre och arbetar på en vinbar i Göteborg. Foto: SVT

Matilda, 27, gick in i väggen – rekordmånga sjukskrivna för utmattningssyndrom

Uppdaterad
Publicerad

Matilda Persson i Göteborg pluggade och hade tre jobb vid sidan av. 2022 gick hon in i väggen och var sjukskriven till och från i ett år. Hon är en av de tusentals unga som varit sjukskrivna för stress de senaste åren.

– Jag tror det sitter så djupt rotat i en: ”Vad är jag om jag inte presterar?”, säger Matilda Persson, 27 år.

Just nu är rekordmånga sjukskrivna för utmattningssyndrom. Prognosen framåt är att det kommer fortsätta stiga, och nu har den ekonomiska stress som unga utsätts för också börjat synas i sjukskrivningsstatistiken.

– Unga vuxna har en prekär arbetssituation när de ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden och det kan leda till en ekonomisk stress, säger Ulrik Lindwall, analytiker på Försäkringskassan.

Han har skrivit rapporten ”Psykisk ohälsa i dagens arbetsliv”. Den visar att utmattningssyndrom med långa sjukskrivningar står för en stor och ökande del av den stressrelaterade psykiska ohälsan.

– Bland de unga är det vanligt med osäkra anställningsförhållanden där de till exempel inte jobbar heltid och i stället blir inringda när de ska jobba, vilket leder till att de inte bara är stressade på jobbet utan hela tiden, säger analytikern.

Effekt av 90-talets nedskärningar

Rapporten visar att problemet med utmattningssyndrom inte bara handlar om unga utan är ett problem på hela arbetsmarknaden. Störst problem är det fortfarande i den skattefinansierade sektorn.

– Den har inte återhämtat sig sedan 90-talskrisen. Nedskärningarna som gjordes då har fortfarande konsekvenser för de som jobbar där, säger Ulrik Lindwall.

För att komma tillrätta med problemen så måste arbetsgivarna arbeta mycket mer med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön, anser han.

– Det finns goda exempel på arbetsgivare som har lyckats med det här men det är tyvärr undantagen. Det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Studerade och hade tre jobb

I dag mår Matilda Persson bättre och arbetar på en vinbar i Göteborg. Hon är inte överraskad över att den ekonomiska stressen börjar synas i sjukskrivningsstatistiken.

– Det är dyrt att leva, ha kul, bo och att äta mat, så det är klart att det blir en stress.

20-40 åringar MED utmattningssyndrom

Allt fler unga mellan 20 till 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. SVT har fått siffror från Försäkringskassan som visar en ökning i åldersgruppen på mer än 3 000 personer i hela landet mellan 2020 och 2023.

Den 31 december 2020 var 11 167 personer sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. De tre diagnoserna som ingår där är utmattningssyndrom, akut stressreaktion och andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser.

Den 30 september 2023 var det 14 348 personer som var sjukskrivna för samma diagnoser. Det är en ökning med drygt 28 procent i hela landet.

Mest har det ökat i Norrbotten, Jämtland och Västernorrland. Den enda regionen som det har minskat i är Gotland.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.