Första stora hemvärnsövningen sedan pandemin – gruppchefen: ”Jätteroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan samlades drygt 200 hemvärnssoldater från Jämtland och Västerbotten vid Västerbottens kustland för den första stora övningen sedan pandemins utbrott.

– Känns fantastiskt att få ta på sig de gröna kläderna igen, säger Anna Svingfors, ställföreträdande sambandsgruppchef.

Övningen som pågick drygt en vecka gick ut på att öva mobilisering, hur de på ett snabbt och smidigt sätt kan packa utrustning och förflytta sig till nästa destination.

– Vi ska kunna hjälpa samhället när det behövs, därför är det viktigt att träna på att bli så snabba som möjligt om det blir ett skarpt läge. Det kan till exempel vara vid skogsbränder eller sökinsatser. Men vi måste även vara beredda om det blir ett skarpt krigsläge, säger Nicke Grahn, informationsbefäl.

Sköt in nya vapen

Förutom förflyttningsövning har hundpatruller tränat på spårning och eftersök. Flera soldater sköt även in nya vapen som ska vara anspassade till fler individer.

– Vi har bytt ut på våra vapen, som heter AK4, till  en kolv som passar folk som är lite kortare. Det måste finnas utrustning som passar alla så vi förbättrar utrustningen hela tiden, säger Nicke Grahn.

200 deltagare

Under veckan deltog drygt 200 soldater från Jämtland och Västerbotten på den gemensamma övningen vid Västerbottenskusten. Samtidigt pågick flera övningar i Västerbottens län bland annat.

En av dem som deltog vid kustlandet var Anna Svingfors, ställföreträdande sambandsgruppchef, som menar att hon har användning av Hemvärnets kunskap i sitt civila liv.

– Vi får väldigt många bra utbildningar som jag har nytta av. När jag är här är dessa mina kollegor och vi ska lösa en uppgift tillsammans, precis som i mitt civila liv, säger hon.

Här Anna Svingfors berätta om några övningar i klippet ovan.

Det här är Hemvärnet

• Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och utgör nästan hälften av personalen.  

• Hemvärnsförbanden är ett krigsförband med huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka och stödja samhället vid kris.

• Alla som tjänstgör i hemvärnet är frivilliga. Istället för anställning tecknas ett avtal med Försvarsmakten om att tjänstgöra ett visst antal dygn per år för utbildning och träning.

• Till de vanligaste förbandstyperna hör bevakningskompani och insatskompani.

• Totalt omfattar hemvärnsförbanden ungefär 22 300 män och kvinnor över hela landet.

Källa: Hemvärnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.