En diskussion om nyttjande av vägen till hembygdsgården i Åre har enligt representanter för Åre hembygdsförening blossat upp mellan föreningen och markägare.
– Vi har hållit på nu i fyra år och dividerat på det här. Vi orkar inte hålla på längre, våra besökare får inte använda vägen till hembygdsgården, så nu stänger vi, säger Bengt Persson ordförande i Åre hembygdsförening.
30 år utan lösning för besökstrafik till hembygdsgården
Enligt lantmäteriförrättningen som gjordes 1995, regleras vilka fastigheter som har rätt att använda den aktuella vägen, Hembygdsvägen. Där är det tydligt att besökstrafik till hembygdsgården inte får köra på vägen. Den är endast avsedd för boende och personal till hembygdsgården.
Flera markägare säger till SVT att under senare år har trafiken på vägen ökat och blivit en olägenhet för de boende.
30 år sedan detaljplanen gjordes
På 90-talet gjorde Åre kommun en detaljplan runt vattenfabriken som ligger på andra sidan Ullån, för en parkering och gångbro över till hembygdsgården – men dessa byggdes aldrig. Därmed är Hembygdsvägen enda sättet att ta sig fram till gården.
– Vi sätter stort värde på hembygdsföreningens kulturinriktade verksamhet och är bekymrade över att trafikfrågan inte har lösts under alla dessa år, säger några av markägarna till SVT.
Har ansökt om finansiering
Enligt markägarna har de arbetat med att planera, projektera och söka finansiering för den planerade besöksparkeringen och gångbron. Grundfinansieringen har de ansökt om hos Jordbruksverket och länsstyrelsen.
– Vi tycker det är bra att problemet nu kommit upp i ljuset så att vi med gemensamma krafter tillsammans med kommunen kan få till en långsiktigt hållbar lösning, säger Tomas Sandman, en av markägarna.
”Vi har inte pengar i föreningen att bygga en gångbro eller göra en ny förrättning”– hör representanter för Åre hembygdsförening i klippet.
Åre hembygdsgård
Åre hembygdsgård visar hur en gård i Åre socken kunde se ut under 1800-talet. Hembygdsgårdens miljö levandegör den tidigare fjällbruksepoken genom sina gamla gårdsbyggnader och föremålssamlingar. Här finns mangårdsbyggnad, två härbren, ladugård med bakugn, loge, skohäbre och smedja.
Sedan 1960 har olika verksamheter bedrivits på hembygdsgården, så som dans, kafé och det välbesökta midsommarfirandet.
Källa: Åre kommun