Foto: Johan Nilsson, TT

Försvaret ställde in flygövning på Frösön

Uppdaterad
Publicerad

En militär flygövning som skulle ha hållits på Åre Östersund flygplats under tisdagen har fått ställas in på grund av den kraftiga blåsten.

Det var Norrbottens flygflottilj, F 21, som skulle ha övat start och landning med Jas 39 Gripen på Frösön. Nu ställs alltså övningen in eftersom flygsäkerheten hotas av den kraftiga blåsten.

”Inget roligt beslut, men i fredstider tummar vi självklart aldrig på flygsäkerheten. En pilot som tvingas skjuta ut sig och blir hängande kontrollerat i en fallskärm i vindhastigheter på 15–25 meter per sekund (50–90 km/h) riskerar svåra, kanske till och med livshotande skador vid landningen och den risken tar vi självklart inte”, skriver Jesper Sundström, kommunikationschef på Norrbottens flygflottilj F 21, i ett sms till SVT Jämtland.

Övningen skulle ha pågått även under onsdagen, men det är än så länge oklart om den kommer att kunna genomföras.

”Nu håller vi tummarna att onsdagen bjuder på bättre flygväder även om det i nuläget ser ganska mörkt ut även då”, skriver Jesper Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.