Stora betesskador trots kraftigt minskad älgstam

Uppdaterad
Publicerad

Trots att älgstammen i Norrland minskat med en tredjedel de senaste tio åren är viltbetesskadorna fortfarande stora i skogen. Det visar en ny rapport.

Men resultaten ifrågasätts starkt av skogsnäringen.

– Vi är kritiska mot studien. Det är självklart att två älgar äter mer än en, men här lyckas man nästan bevisa motsatsen, säger SCA:s skogsskötselschef Ola Kårén.

– Sedan 2012, när den nya älgförvaltningen infördes, fram till 2021, har älgstamman minskat med 30 procent i Norrland, men man ser ingen effekt när det gäller att nå målen för att minska skadorna på skogen. Det är det som är problemet, att vi inte ser någon effekt och det här måste vi titta närmare på, säger Urban Johansson vid Naturvårdsverket.

Betesskador långt över målet

Trots den kraftiga minskningen ligger betesskadorna i snitt fortfarande på 12-14 procent, samtidigt som målet för betesskadorna är 5 procent.

Det konstateras i den nya rapporten från Naturvårdsverket, skriven av tre forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Forskarna har tagit fram en ny beräkningsmodell för älgpopulationer – vilket gjort det möjligt att med större precision än tidigare avgöra hur stora förekomsten av älg är inom olika omården.

Det har sedan jämförts med utvecklingen av betesskadorna inom de olika områdena under samma period.

Krävs mer än fler skjutna älgar

Slutsatsen som dras i rapporten är att det inte räcker med att bara fortsätta minska älgstammen genom avskjutning, utan det behövs även en parallell åtgärd: öka fodertillgången för älg. Mer tall i skogen helt enkelt.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen kommer nu att få ett regeringsuppdrag för att utreda hur viltskadorna kan minskas. Utredningen ska redovisas i september 2023.

Stark kritik från skogsnäringen

Från jägarhåll har den kraftiga minskningen av älgstammen ifrågasatts, och från skogsnäringen kritiseras nu slutsatserna i rapporten.

I video ovan hör du SCA.s kritik.

En kritik som Naturvårdsverket bemöter så här:

– Det är en vetenskaplig studie som bygger på fakta. Resultatet är odiskutabelt, säger Urban Johansson.

Hela rapporten kan du hitta här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.