Linus Palmqvist, tar sig för pannan och sitter i knät på Anders Andrae och båda skrattar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska några tappra deltagare vandra och rulla från Östersund till Åre längs med St Olavsleden. Anders Andrae och Linus Palmqvist testade leden i fjol och är spända på att få göra det igen med gänget. Foto: Dzintra Dumbre

Från Östersund till Åre – nu börjar Den långa vandringen

Publicerad

Under veckan ska 32 tappra deltagare ta sig an världens längsta organiserade vandringsevent för människor med funktionsvariationer. Det är för första gången som vandringen sker i Jämtland.

Vandringen kommer gå längs St Olavsleden och är en del av ett större initiativ som leds av bland annat Anders Andrae från WillUt. I fjol provvandrade han och Linus Palmqvist leden.

– Vi har ändrat lite i rutten så den ska vara mer anpassad, men utmanande, säger Anders Andrae som är en av arrangörerna.

Syftet med Den Långa Vandringen är att ge personer med olika funktionsvariationer möjlighet att uppleva naturen på ett tryggt och säkert sätt. I år är det för första gången som vandringen sker i Jämtland.

– Vi har deltagare med olik erfarenhet av vandring. Vi ska absolut tälta och planen är att klara sträckorna, oavsett den tid det tar.

Samarbete med St Olavsleden

Det var i fjol Putte Eby, som arbetar med St Olavsleden, bad Anders Andrae och Linus Palmqvist att provvandra leden från Östersund till Åre.

– Jag kände att vi skulle behöva jobba mer med tillgänglighetsfrågorna, och bad därför Anders och Linus att se om det kan funka, säger Putte Eby.

Eftersom han själv arbetar med parasport, kändes det självklart att satsa på tillgänglighet i naturen.

– Vi är skaljackornas och friluftslivets huvudstad, då måste vi göra något för den här målgruppen.

DEN LÅNGA VANDRINGEN

Konceptet omfattar vandringar över 2 mil och skapades i samband med Friluftslivets år 2021.

Den Långa Vandringen sker i Skåne och Sjuhärad, men även nu i Jämtland.

Första åren gick vandringen längs cykelvasaleden, på cirka 95 km mellan Berga By och Mora, vilket har varit den längsta vandringssträckan hittills.

Vandringen längs St Olavsleden är på 110 km, vilket gör att det kan vara den längsta organiserade vandringen för personer med funktionsvariationer i världen.

Vandringen kommer avslutas med att ta kabinbanan till toppen av Åreskutan.

Källa: denlangavandringen.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.