Räddningschef står framför brandbil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningschef Johan Wickenberg berätta hur civila insatspersoner ska kunna bidra och varför räddningstjänsten tycker det är positivt att frivilliga kan rycka ut. Foto: Fredrik Eliasson, SVT

Frivilliga ska utbildas att hjälpa till vid olyckor och bränder

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan frivilliga få rycka ut och hjälpa vid bränder och olyckor. Civil insatsperson heter konceptet som utvecklats av Brandskyddsföreningen.

– Vi tror att det kan vara ett bra komplement, inte minst i glesbygdslän, säger Johan Wickenberg som är räddningschef vid Jämtlands räddningstjänstförbund.

Redan i dag finns civila insatspersoner på en del platser i landet, men nu är det på gång att spridas nationellt, bland annat till Jämtlands län.

Konceptet bygger på att frivilliga utbildas till att snabbt kunna agera vid olika typer av krishändelser, som bränder och olyckor. När de är färdigutbildade får de en särskild utrustning och via en app kan de sedan få larm om något hänt i närheten av där dom är.

– Styrkan ligger i den lokala närvaron. Att de redan finns på plats och snabbt kan bidra, säger Jan Larsson som är ordförande i Brandskyddsföreningen i Jämtlands län.

Utbildas av räddningstjänsten

Här i länet är det Räddningstjänstförbundet som ska utbilda och öva de frivilliga. Och inom räddningstjänsten tycker man det enbart är positivt.

– Det ökar bland annat individers förmåga att hantera händelser, säger Johan Wickenberg som är räddningschef på Jämtlands räddningstjänstförbund.

– Samtidigt måste vi vara tydliga med att det är frivilligt. Det är något man gör för att man själv känner att man vill vara med och bidra, säger han.

Målet: 75000 insatspersoner i Sverige

Målet är att 1 procent av den vuxna befolkningen är civila insatspersoner år 2030. I Sverige totalt innebär det ungefär totalt 75000 personer. Samtidigt finns en del utmaningar.

– Finansieringen är väl det svåraste eftersom det behövs en del resurser framförallt initialt med utbildning och utrustning, säger Jan Larsson.

I Jämtlands län tittar därför Brandskyddsföreningen på om exempelvis lokala företag kan tänkas vara med och finansiera, men än så länge är inget klart.

Får man något betalt som civil insatsperson?

– Nej, det är helt på frivillig basis, säger Jan Larsson.

Hoppas vara igång nästa år i Jämtland

När civila insatspersoner kan börja utbildas i Jämtlands län är inte klart.

– Målsättningen är att komma igång under 2025, säger Johan Wickenberg.

Tror du att människor kommer att vilja bli civil insatsperson?

– Ja, det tror jag. Vi upplever att det är många som vill bidra och hjälpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.