En person i en gul väst och svart tröja står framför en byggnad, omgiven av byggmaterial. Bakgrunden visar en miljö med fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eldsjälen Urban Widholm har varit engagerad i olika insamlingar i åratal – se vad som driver honom. Foto: Eva Danielsson/SVT

Gamla fönster i Åre doneras till Ukraina: ”Ger möjligheter för familjer att få en bostad”

Publicerad

Gamla fönster från flera fastigheter i Åre kommun skänks till Ukraina för återbruk.

– 98 fönster och 46 altandörrar plockas ut nu som vi sedan kör till Ukraina, säger Urban Widholm, som arrangerar insamlingen.

Urban Widholm från Undersåker har sedan 80-talet varit engagerad i mängder av insamlingar till välgörenhet. Den senaste tiden har det varit hjälp till Ukraina och nu är det fönster som samlas in från fastigheter som bytt fönster.

– Det är en jättetuff situation för de här människorna i Ukraina. Urblåsta hyreshus utan fönster betyder att ingen kan bo där, säger han.

Kriget i Ukraina

Flera fönster redan på plats

Det hela började i Mörsil i Åre kommun, där 70 fönster donerades:

– De har vi kört till Charkiv i Ukraina och där sitter de fönsterna nu och ger värme och möjlighet för familjer att kunna bo i de här husen, säger Urban Widholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer att resa runt i Jämtland och Härjedalen och utmana folk att hänga på insamlingen till den här 25:e ambulansen till Ukraina” – se en video från ifjol med Urban Widholm. Foto: Eva Danielsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet