Förslaget är att man vid ett och samma tillfälle skall kunna köpa med sig maximalt 0,7 liter sprit samt 3 liter vardera av öl, vin och andra jästa drycker i samband med besök på ett mikrobryggeri, destilleri eller vingård.
Det kommer inte få ske hur som helst. Försäljning ska bara få ske mellan klockan 10 och 20 och dessutom endast i samband med ett så kallat ”kunskapshöjande besöksarrangemang”. Tillverkarens årsproduktion får inte heller vara för stor.
”Pinsamt” att inte få sälja till besökare
– När vi tagit emot besökare, speciellt utländska, är det ju nästan lite pinsamt när man säger att de inte får köpa med sig något efteråt. Så vi är tacksamma för möjligheten, men den ekonomiska betydelsen kommer vara närmast försumbar, säger Fredrik Ståhl på Östersundsbryggerier.
– Visst är det kul och kanske bra för vissa bryggerier, men det är nog inget vi kommer kunna satsa på. Vi är för små och den tid som går åt för att ta emot besökare och anordna arrangemang, för att sedan kunna sälja max tre liter öl, finns det helt enkelt ingen ekonomi i, säger Anders Abrahamsson på Åre Bryggcompagni.
Skall utvärderas efter sex år
Möjlighet till gårdsförsäljning av alkohol är inget nytt, men har alltid setts som en känslig fråga. Svensk alkoholpolitik har som mål att minska alkoholens negativa skadeverkningar och främja folkhälsan, till exempel genom att begränsa tillgängligheten. Därför har man modellen där endast Systembolaget som ensam aktör får sälja alkohol. Bara Sverige och Finland, bland alla EU-länderna, har den modellen.
Regeringens bedömning är dock att Systembolagets roll inte skulle hotas genom att tillåta gårdsförsäljning. Förslaget är nu att införa det på prov under sex år och därefter utvärdera innan det kan införas permanent.