– Vi noterar att det tycks ha satts i system att man initialt kommit med en låg kalkyl till att börja med för att få igenom en investering, en kalkyl som sedan snabbt sväller över tid, säger senior konsult Tore Englén, som är en av författarna bakom granskningsrapporten.
Granskningen av VA-sektorn/förvaltningen har gjorts av konsultföretaget Orcas på uppdrag av Östersunds kommun inför planerna på en bolagisering av VA-verksamheten.
Bristande beslutsunderlag, dålig kontroll på pengar, och snabbt ökande personalkostnader. Det är några av de allvarliga brister som kommer fram i granskningen.
Skenande kostnader
På fem år ökade exempelvis VA-verksamheten i Östersunds kommun sin personalkostnad med 137 procent. Något som rapportförfattarna menar är en anmärkningsvärd siffra.
Beräkningarna som ligger till grund för de planerade höjningarna av VA-taxan får också svidande kritik för att bygga på orealistiska antaganden och leda till onödigt stora taxehöjningar om de genomförs. De planerade höjningarna är av ”en magnitud utan motsvarighet” i resten av landet, enligt rapporten.
Investeringsprojekt får skarp kritik
Flera av de senaste årens investeringsprojekt ifrågasätts också kraftigt.
Det nya vattenverket får hårdast kritik. Där har kostnaden ökat från 700 miljoner till 1,7 miljarder kronor.
– Det är anmärkningsvärt att man låtit kostnaden stiga på det här sättet, säger Tore Englén.
Visst kan oväntade faktorer ha påverkat, som inflation och byggtekniska utmaningar.
– Men diskrepansen mellan den första beräkningen och vad kostnaden nu blivit är för stor. Det är inte godtagbart, säger Tore Englén.
Men det är inte bara vattenverket som kritiseras utan även flera andra, som exempelvis projekten Annersia och Kretsloppsparken.
Mer om det ser du i videon ovan.
Tre ifrågasatta projekt
Det nya vattenverket.
Kostnaderna har stigit från 742 miljoner till 1,7 miljarder.
En jämförelse visar att vattenverk av liknande slag kan byggas för närmare en tredjedel av det beloppet, enligt rapporten.
Där lyfts också frågetecknen kring om det överhuvudtaget behövs ett nytt vattenverk och att utredningen kring projektet är tveksamt.
Hela projektet visar att VA-sektorn inte följt kommunens rutiner för budgetering och investering.
Pojektet Annersia
Målet var en planerad utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp.
Förvalningens bedömning var investeringskostnaden först skulle bli 300 miljoner och ett igångssättningstillstånd gavs.
En entreprenör anlitades på ett mer än tre år långt kontrakt.
Senare gjordes en ny bedömning, då hade kostnaderna stigit rejält: till 500 miljoner.
I december 2023 klubbade kommunfullmäktige igenom en budget, men till det lägre beloppet: 330 miljoner för perioden 2024-2026.
Men ett år senare drog politiken i handbromsen, investeringen blev aldrig av och projektet lades på is.
Det medförde ändå kostnader på nära 47 miljoner kronor, varav 22 miljoner bedöms som en felinvestering, alltså pengar satsades i sådant som inte kommer att kunna användas – åtminstone inte i nuläget, slås fast av rapportförfattarna.
Kretsloppsparken
Det hela började med uppdrag för VA-förvaltningen att ta fram en förstudie om en ny större återvinningscentral.
Men istället för att enbart ta fram en förstudie beslutade VA-förvaltningen ta initiativ till bygget av en större anläggning, en kretsloppspark, utan att följa kommunens process för investeringar och budet. Därefter inleddes arbetet med att äska pengar.
Från en första beräknad kostnad på 140 miljoner ökade beloppet till 600 miljoner.”Vilket i sig framstår som oansvarigt” skriver rapportförfattarna.
Projektet lades ned men följden blev en rad onödiga kostnader för bland annat förstudien, arvoden och kostnaden för en projektanställning som övergick i en fast tjänst.
(källa: rapporten ”Genomlysning av Östersunds kommuns Avfalls-och VA-verksamhet”)