Järvjakten återupptas i Jämtland. Foto: Claus Gertsen / TT

Grönt ljus för järvjakt i Jämtlands län igen

Publicerad

Licensjakten på järv har under tisdagen återupptagits i Jämtlands län. Jakten stoppades förra veckan efter en överklagan från Svenska rovdjursföreningen.

Länsstyrelsen i Jämtland beslutade tidigare i år om en licensjakt på järv i länet från den 1 oktober där högst 25 djur får fällas.

Beslutet överklagades av Svenska rovdjursföreningen, men överklagandet skickades av länsstyrelsen till fel domstol vilket fick till följd att jakten han starta innan den stoppades under tiden som överklagan prövades. Totalt hann fyra järvar skjutas innan jakten stoppades.

Förvaltningsrätten i Luleå har nu avslagit överklagan och hävt stoppet för jakten. Nu återstår 21 järvar under jakten som får pågå som längst till 31 december.

licensjakt på järv

Naturvårdsverket beslutade 2024 att delegera beslut om licensjakt på järv till länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län.

Beslutet om licensjakten i Jämtlands län togs i slutet av augusti och omfattar 25 järvar fördelat på sex jaktområden. Flest järvar får skjutas i östra delen av Jämtland och Härjedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.