En man med långt skägg och tatuerade händer har drabbats av vibrationsskador som betongarbetare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Tömtes händer har blivit extremt känsliga för kyla sedan han drabbades av ”vita fingrar” på jobbet. Hör honom berätta i klippet. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Arbetsskadan satte stopp för Andreas från Östersund: ”Jag stod där och grinade”

Uppdaterad
Publicerad

I år har fackförbundet Byggnads under några veckor lagt särskilt fokus på att kontrollera att riskanalyser görs på byggarbetsplatser. Målet är i förlängningen att färre ska drabbas av arbetsrelaterade sjukdomar.

I februari tog det stopp för Andreas Tömte när han stod på jobbet och göt en betongplatta.

– Jag stod där och grinade för det gjorde så ont, säger han.

Han tog av sig handskarna och insåg direkt att han drabbats av ”vita fingrar”, som även kallas Raynauds syndrom. På grund av detta har Andreas Tömte varit sjukskriven sedan i februari.

Arbetsgivare skyldig att göra riskanalyser

Damm, buller och vibrationer är enligt Svenska byggarbetareförbundet de vanligaste orsakerna till arbetsplatsskador på svenska byggarbetsplatser.

För att undvika att personalen drabbas av skador och sjukdomar på jobbet ska riskanalyser göras inför att arbeten påbörjas.

Analyserna ska göras av arbetsgivaren enligt Arbetsmiljölagen. Under några veckor i höst har representanter från Byggnads besökt flera arbetsplatser i länet för att undersöka om analyserna görs.

I inslaget berättar Andreas Tömte om dagen då skadorna satte stopp för honom.

Vad är ”vita fingrar”?

”Vita fingrar” kalllas av vården för Raynauds syndrom. Det är en sjukdom som bland annat framkallas av att jobba mycket med vibrerande verktyg. Symtomen är att just att fingrarna blir vita, eftersom blodkärlen drar ihop sig.

Källa: 1177.se, Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.