Dessa slingriga björkar har utsetts till årets knasigaste träd i Jämtland år 2022, av tävlingsarrangören Skogssällskapet. Foto: Tommy Larsson

Här är Jämtlands knasigaste träd

Publicerad

Jämtlands knasigaste träd år 2022 har korats. Vinnaren är ett par ekivoka björkar i Hillsand, Strömsunds kommun.

Det är stiftelsen Skogssällskapet som varje år utser de knasigaste eller knöligaste träden i landskap runt om i landet. I år var det ett par närgångna björkar som fick priset i Jämtland och fotografen kommer belönas med ett symboliskt pris.

– Vi har försökt spegla en så bred representation av olika typer av ”knasighet” som möjligt bland de vinnande bidragen. Jämtlands träd är två björkar i Hillsand, i Strömsunds kommun, som ser väldigt roliga – och ganska så ekivoka – ut tyckte vi, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande.

Någon vinnare i Härjedalens landskap har inte kunnat koras då inget bidrag skickades in till tävlingen.

Så uppstår knasiga träd

1. Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

2. Trädet kan växa in i eller över metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

3. Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

(Källa: Skogssällskapet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.