Hundratals ungdomar dansar synkroniserat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem hundra gymnasieelever från Wargentin dansade synkroniserat i sporthallen för att uppmärksamma kampen mot psykisk ohälsa bland unga. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Här dansar hundratals Wargenelever – för kampen mot psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Tionde september är sedan 2003 världsdagen för att för att förhindra självmord. I samband med det dansar gymnasieelever över hela Sverige tillsammans till tonerna av Tim Avicii Bergling för att uppmärksamma arbetet mot psykisk ohälsa bland unga.

Klockan tio på tisdagen dansade nästan 86 000 gymnasieelever en gemensam koreografi. Femhundra av dem var elever från Wargentin i Östersund för som slöt upp i sporthallen. Klädda i vitt för att tydliggöra gemenskapen i kampen mot psykisk ohälsa och självmord bland unga leddes de av sina idrottslärare, Linn Edström var en av dem.

– Det är en stor efterfrågan på att lära sig mer om hur man funkar som människa och hur man kan hantera livet när det inte känns toppen, säger Linn Edström, lärare på Wargentin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.