Flera barn deltar i en lekfull aktivitet där de sträcker ut armarna mot varandra. En av dem bär en vit blus med mönster, medan de andra har olika färgade kläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av höjdpunkterna för Tavelbäcksskolans elever var att få prova på Mittuniversitetets vindtunnel. Se mer från detta i klippet. Foto: Lukas Johansson/SVT

Här får elever i Östersund lära sig mer om forskning på Mittuniversitetet: ”Jättekul”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har flera skolever i både Jämtland och Västernorrland fått besöka forskare samt bekanta sig med Mittuniversitetets forskningscentrum. På torsdagen fick femmorna från Tavelbäcksskolan prova på universitets vindtunnel och se ett textillabb.

Det var glada och fascinerande blickar från skoleleverna när det var dags att prova att stå i vindtunneln.

– Det är spännande, säger eleven Nils Eriksson, som precis som övriga elever, får fokusera för att kunna stå kvar när vindarna tar tag i oss.

Vill inspirera unga till forskning

Förhoppningen med initiativet från Mittuniversitetets sida är att inspirera och locka unga till vetenskap och forskning.

– Vi vill också avdramatisera och visa vad vi gör här på universitet, säger Mathias Larsson, koordinator vid Miun.

Hör mer om vad eleverna tyckte om besöket i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.