varg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se älgjägarens film av det oväntade mötet med en varg i Kyrktåsjö. Foto: Kyrktåsjö jaktlag

Här möter älgjägarna vargen i Kyrktåsjö

Uppdaterad
Publicerad

Kyrktåsjö jaktlag hade nästan avslutat jaktdagen när det plötsligt dök upp något som fick en av dem att snabbt ta upp mobilen och filma.

Och det var inte en älg – utan en varg.

– Visst har vi sett spår förrut. Men att se en varg här i trakterna. Det är väldigt ovant, säger en av jägarna Lars Lif.

Mötet inträffade i måndags i trakterna av Kyrktåsjö i norra delen av länet.

– Vi hade nästan sökt av hela såten (jaktområdet) och det var bara en hund kvar där. Då såg en av mina jaktkamrater någonting på myren, säger jägare Lars Lif.

Kamraten tyckte redan vid första anblicken att det såg ut som en varg.

– Han tänkte att ”ingen kommer att tro mig om jag inte filmar den”, så det gjorde han, säger Lars Lif.

Väckte stor förvåning

Jaktledaren tillkallades och senare visades filmen för resten av jaktlagen. Det väckte det stor förvåning och kluvna känslor.

– Vi är vana vid björn och järv, men inte varg. För två veckor såg vi spillning, men att verkligen se en varg, det är häftigt, säger Lars Lif.

Samtidigt skulle inte alla välkomna en stadigvarande varg i området.

Det finns dem som flyttat till trakterna söderifrån just för att slippa varg, berättar Lars Lif. Den som har jakthund längtar inte heller efter vargar i jaktområdet. Men nu inleddes alltså älgjakten med ett vargmöte.

Under tisdagen jagade jaktlaget i ett annat område än det där vargen dök upp.

Men imorgon onsdag blir det jakt inte långt från det område där den sågs. – Men vi har inte sett något spår efter vargen och den kan ju ha tagit sig mil från platsen nu, konstaterar Lars Lif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.