Birger såg en stor björnfamilj i Skorped.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birger från Skorped fick en annorlunda naturupplevelse häromdagen. Inte mindre än fem björnar kom fram ur skogen. Foto: Hans Lindblom/SVT, privat

Här möter Birger fem björnar utanför Örnsköldsvik – se bilderna på björnfamiljen

Uppdaterad
Publicerad

Det var en vanlig dag häromdagen när Birger Johansson körde mot Skorped. Men plötsligt såg han två björnungar vid vägkanten – och så snabbt han kunde fick han upp telefonen.

Döm om hans förvåning när ytterligare två björnungar dök upp och en mamma som oroligt lockade på de små.

– Först var ungarna mest intresserade av mig så det tog en stund när jag knappt andades innan honan fått med sig allihopa, berättar Birger.

Det var P4 Västernorrland som först uppmärksammade Birgers bilder på björnfamiljen.

Jonas Kindberg, björnforskare vid Skandinaviska björnprojektet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vanligt är det att en björnhona har fyra ungar? Björnforskaren Jonas Kindberg förklarar i klippet. Foto: Privat

Jakten slut för i år

Björnjakten i Västernorrland är slut för i år. Totalt har 80 björnar fällts. Men ytterligare fem får fällas i de norra delarna av Örnsköldsviks kommun. Enligt länsstyrelsen avlystes licensjakten på björn under söndagen.

I de norra delarna av Örnsköldsviks kommun får fortfarande fem björnar fällas. Det är ett område där rennäringen årligen upplever skador av björn. Foto: Länsstyrelsen Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.