Jonas Kindberg, björnforskare vid Skandinaviska björnprojektet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vanligt är det att en björnhona har fyra ungar? Björnforskaren Jonas Kindberg förklarar i klippet. Foto: Privat

Tre frågor om björnhona med fyra ungar i Skorped – Forskaren: ”Väldigt ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

När Birger Johansson körde mot Skorped utanför Örnsköldsvik häromdagen, fick han uppleva något mycket ovanligt. Vid vägkanten dök inte bara en, utan fyra björnungar upp tillsammans med sin oroliga mamma. Björnforskaren Jonas Kindberg förklarar hur vanligt det är och vad det innebär för björnarna.

Birger Johansson mötte fem björnar utanför Örnsköldsvik, en upplevelse som han fångade på bild. Men hur vanligt är det egentligen att stöta på en björnfamilj med så många ungar?

Sällsynt fenomen

Jonas Kindberg, björnforskare vid Skandinaviska björnprojektet, berättar att det är sällsynt att en björnhona får så många ungar och förklarar vilka utmaningar det kan innebära för henne och ungarna.

– Det är väldigt ovanligt att en björnhona får fyra ungar. Vanligtvis får de två eller tre.

Jonas Kindberg berättar vidare att chansen till överlevnad för alla fyra ungar till vuxen ålder är låg, men att det inte är omöjligt.

– I genomsnitt dör ungefär 50 procent av björnungarna det första levnadsåret, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.