Intresset för att starta fiskodling på land har ökat rejält de senaste åren. Just nu finns ansökningar på landbaserade odlingar motsvarande en produktion på omkring 50 000 ton per år.
Vid fiskodlingen i Glissjöberg ska 10 000 ton regnbågslax per år produceras. Den blir därmed den största i landet tillsammans med tre andra anläggningar i samma storlek.
Idag produceras omkring 9 500 ton lax per år genom odling i öppna kassar.
Anläggning i Glissjöberg skulle på egen hand alltså fördubbla den nuvarande produktionen av lax i Sverige.
Ska ge arbetstillfällen
Det var Härjedalens kommun som först fick idén till en landbaserade odling och ställde frågan till en markägare i Glissjöberg, Willy Skjeggerud, som tidigare arbetat med fiskodlingar i Norge.
Willy Skjeggerud var intresserad och har nu med hjälp av miljökonsult och biolog Erik Olofsson, skrivit ett samrådsunderlag, som presenterades vid ett möte i Glissjöberg förra veckan.
Enligt planerna ska anläggningen ge 45-60 personer heltidsanställning. Anläggningen ska använda den senaste så kallade RAS-tekniken, ett slutet, recirkulerande system på land där vattnet renas och används igen.
Flera fotbollsplaner stor
Av samrådsunderlaget framgår också att det handlar om en mycket stor verksamhet även till ytan:
”Fullt utbyggt kommer fiskodling med slakteri, hårdgjorda ytor för transporter och parkeringar att omfatta ca 10 hektar av området.”
Storleken avgörs av odlingstekniken: om det är rännor eller stora tråg som används.
– Själva anläggningen kanske blir 5-6 hektar, säger biolog och miljökonsult Erik Olofsson.
Tillståndsansökan ska lämnas in
– Den blir nog snarare tre hektar, säger markägaren Willy Skjeggerud.
En yta motsvarande sex fotbollsplaner.
Efter samrådet ska nu en miljökonsekvensbeskrivning utarbetas innan en tillståndsansökan kan lämnas in till mark-och miljödomstolen.
Fotnot: Med regleringsamplitud, som nämns i videon, menas skillnaden mellan högsta och lägsta vattenstånd i den reglerade sjön.
Odling av matfisk
Idag är det så kallad kassodling som dominerar i Sverige, där matfisk som lax eller röding odlas i större eller mindre nätkassar i en sjö eller vid en kust.
Matfisk kan även odlas på land i bassänger samt i så kallade RAS-system, alltså recirkulerande system (Recirculation Aquaculture Systems) där vattnet cirkulerar, renas och återanvänds i ett slutet kretslopp där endast en mindre mängd vatten släpps ut till omkringliggande vattendrag.
Det är en RAS-anläggning som planeras i Glissjöberg.
Totalt finns planer landbaserade fiskodlingar motsvarande en produktion på omkring 50 000 ton per år. De största anläggningar ska producera 10 000 ton per år och de planeras förutom i Glissjöberg även i Luleå och Strömstad. I Säffle har man redan fått tillstånd.
I Kall i Åre kommun har tillstånd givits till en landbaserad anläggning på 4 000 ton per år.
År 2022 skattades den totala produktionen av matfisk till 9 500 ton per år i Sverige, varav 95 procent har producerats i norra Sverige.
Svenskarna äter omkring 14 kilo fisk per år – eller totalt 130 000 ton per år.
Omkring 75 procent av matfisken importeras.
(källa: Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Världsnaturfonden)