Till vänster en bild på en man med kortklippt mörkt hår och skägg. Till höger en bild på en ung flicka som cyklar på en skogsväg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT Nyheter Jämtlands reporter Alberto Lozano berätta om att Härjedalens kommun nu ändrar sig och beviljar Hilma Halvarsson skolskjuts. Foto: Alberto Lozano/SVT

Härjedalens kommun backar – 10-åriga Himla får skolskjuts under vintern

Publicerad

Härjedalens kommun beviljar nu skolskjuts till 10-åriga Himla Halvarsson under vinterhalvåret.

– Vi känner oss väldigt lättade, men det är tråkigt att kommunen behövde känna sig pressade för att inse hur farlig den här vägen är, säger Himlas mamma, Elisabeth Halvarsson i telefonsamtal med SVT.

SVT har på torsdagen den 26 september rapporterat om att 10-åriga Himla Halvarsson från Sveg var tvungen att cykla till skolan då hennes ansökan om skolskjuts hade blivit nekad på grund av att hon enligt kommunen bor för nära skolan.

Farlig väg under vintern

Nu har familjen fått besked om att Himla kommer att få skoltaxi mellan november och mars med hänvisning till farliga trafikförhållanden.

– Utifrån kommunens riktlinjer och med tanke på elevens ålder i relation till trafikmiljön får det anses motiverat med vinterskjuts, skriver trafiksamordnaren, Per Palage, i ett dokument som SVT tagit del av.

Kommunen ändrar sig

En ansökan om skolskjuts kan göras utifrån flera faktorer. Det handlar delvis om avståndet mellan hemmet och skolan. Men trafikförhållandena är en lika viktig faktor som kommunen hade missat i sin första bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.