Ett havererat vindkraftverk där en vinge brutits av och fallit till marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vinge på ett av vindkraftverken i Åskälen bröts av – ”Vi vet väldigt lite om orsaken just nu” säger Vasa Vinds driftchef Henrik Svahn. Foto: Fredrik Lundmark/SVT, Jeremy Gauffra/privat

Haveri i Åskälens vindkraftpark – del av vinge bröts av och föll till marken

Uppdaterad
Publicerad

Under fredag kväll bröts en del av en vinge av på en av vindsnurrorna i Åskälens vindkraftpark utanför Hammerdal i Strömsunds kommun.

Området där parken ligger är inte avspärrat område, men ingen person kom till skada när vingen föll till marken. Orsaken till haveriet vill inte Vasa Vinds driftchef Henrik Svahn spekulera i, men en utredning har påbörjats tillsammans med leverantören av verken.

– Det havererade verket stannade automatiskt vid olyckan, men vi har valt att stoppa hela parken medan vi utreder olycksorsaken, säger Henrik Svahn.

Vindparken nedstängd för utredning

Området runt det havererade verket är avspärrat medan utredningen pågår. När övriga parken kan tas i drift igen kan man inte säga i dagsläget.

– Jag vill inte spekulera i det. Vi har precis börjat utredningsarbetet, så vi tar varje dag som den kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.