Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Karlsson är chef för norra militärregionen. Han rapporterar om lägesbilden som rör militärens aktiviteter på land till bland annat Länsstyrelsen under övningen Aurora 23. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Hemvärnet stöttar amerikanska marinkårens transport genom Jämtland

Publicerad

Hemvärnet ska skydda och bevaka militära intressen, hittills har det varit fokuserat på Svensk verksamhet. I dagarna skiftas fokus till det nya uppdraget som består i att även stötta allierade nationer.

Hemvärnet i form av Fältjägargruppen ger just nu stöd till amerikanska marinkåren när de passerar genom länet för att delta i militärövningen Aurora 23.

– Huvuduppgiften för hemvärnet har alltid varit att skydda och bevaka saker. Innan har det varit vår egen verksamhet i framtiden blir det även allierad verksamhet, säger Lars Karlsson, chef för Norra militärregionen

Hemvärnet säkrar transporten

Amerikanska militären får inte försvara sig mot fienden på svensk mark om de skulle bli angripna. Därför består till en stor del i att säkra den kolonn som transporteras från Stjördal i Norge till södra Sverige.

Förutom att garantera säkerheten ger Fältjägargruppen även markservice i form av mat till soldater och bränsle till fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.