Himla Halvarsson cyklar till skolan med sin röda cykel i Sveg. På sig har hon en lila jacka, ljusa jeans och en cykelhjälm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är så tråkigt att cykla till skolan året runt, det blir mörkt, kallt och tråkigt”, säger Himla Halvarsson. Häng med på cykelturen i klippet ovan. Foto: Alberto Lozano/SVT

10-åriga Himla i Sveg nekas skolskjuts – på oklara grunder

Uppdaterad
Publicerad

Ingen taxi kommer att hämta 10-åriga Himla Halvarsson från Bredflon strax utanför Sveg i år. Kommunen menar att hon bor för nära skolan och att hon istället ska cykla – men föräldrarna menar att vägen dit är för farlig.

– Det är tråkigt, mörkt och kallt, det känns lite läskigt, säger Himla Halvarsson medan hon cyklar till Norra skolan i Sveg.

I början på september fick familjen Halvarsson besked om att de inte skulle få någon skolskjuts beviljad i år, något som Tidningen Härjedalen var först med att rapportera om. Familjen är förvånad över beslutet och oroliga för Himlas säkerhet.

– Vi har fått skolskjuts för Himlas äldre syster, Mira, i många år. Det känns konstigt att vi helt plötsligt bor för nära, det känns som att de bara vill slippa betala, säger Himlas pappa Peter Halvarsson.

Några meter för nära – enligt kommunen

Enligt regelverket för skolskjuts ska barnets bostad vara åtminstone tre kilometer från skolan för att barnet ska vara berättigad till skolskjuts.

Himlas väg till skolan överstiger den distansen – men kommunen menar att hon kan cykla genom skogen och att det då blir 2,9 kilometer.

– Det går inte att cykla genom skogen, det blir mycket snö på vintern och vi har även sett björnar röra sig i närheten här, det känns otryggt för henne, säger Peter Halvarsson.

Kommenterar inte enskilda ärenden

SVT har sökt både ansvariga tjänstemän och politiker hos Härjedalens kommun.

Reglerna för skolskjuts är enligt dem oförändrade. Och varför Himlas syster fick skolskjuts men inte hon kan de inte svara på med hänvisning till att de inte kan kommentera enskilda ärenden.

SVT har sökt både ansvariga tjänstemän och politiker hos Härjedalens kommun, men ingen av dem vill ställa upp på intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.