De gula lägenhetsmodulerna ligger alldeles i anslutning till Östersund Arena.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Närheten till ishallen gör att hyresgästerna i ÖIKs bostadslängor i teorin kan snöra på sig skridskorna hemma och gå till träningarna. Hör klubbens vice ordförande, Andreas Thors, om ÖIKs bostadsprojekt. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Hockeyklubben Östersunds IK satsar på bostäder – ska ge intäkter som en stor sponsor

Publicerad

Östersunds ishockeyklubb, ÖIK, har gett sig in i ett projekt som är tänkt att ge en säker årlig inkomst. Klubben har startat ett bostadsbolag.
Idén kläcktes när de tidigare studentlägenheterna på campusområdet i Östersund skulle avvecklas.

ÖIK har redan en ekonomi i balans men söker ständigt nya intäktsmöjligheter. Och när Östersundshem ville avveckla sina studentlägenheter på Mittuniversitetets campus så lade ÖIK ett bud på lägenhetsmodulerna.

– Vi har länge haft de tankarna i klubben. Att kunna erbjuda någon form av boende i anslutning till vår hemmaarena, berättar Andreas Thors, som är vice ordförande i ÖIK.

Vill äga internt i klubben

Andreas Thors sticker inte under stol med att de sneglat på hur större idrottsföreningar jobbar för att få in medel till den sportsliga verksamheten, förutom pengarna från sponsorer och publikintäkter.

– De klubbar som är mest framgångsrika äger mycket internt. Oavsett om det gäller merchandise, restauranger eller boende. Så det här tror vi är en del av det arbetet som ska ge ÖIK en stabilare grund.

Ekonomiskt tillskott till klubben

ÖIK äger idag 51 procent av det nybildade bostadsbolaget och resten ägs av privatpersoner i kretsen runt klubben.

– Vi räknar för ÖIK:s del med en årlig avkastning på 7-800 000 kronor, så länge vi har banklån. Men när lånen är amorterade blir den årliga vinsten kanske två miljoner. Det motsvarar pengamässigt en riktigt stor sponsor för ÖIK, säger Andreas Thors.

Gärna idrottsungdomar som hyresgäster

ÖIK ser gärna att hyresgästerna har någon koppling till ungdomsidrotten, till exempel de som går hockeygymnasiet. Men även några av spelarna i truppen har visat intresse.

– Det var inte en grundtanke från början men vi har några stycken inom klubben som ska bo här när allt är klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.