• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lågt vatten i Ångermanälven. Sjunkande vattennivåer i torkans spår leder till höjda elpriser. Foto: Bengt O Nordin Bon, TT

Torkan driver upp elpriserna

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att nivåerna i vattenkraftverkens magasin sjunker i värmen stiger elpriset. I juni låg det på 45 öre/kWh på spotmarknaden Nord Pool – den högsta junisiffran på tio år.

Under helåret 2017 låg snittpriset för el på 30 öre per kilowatt-timme, men i juni i år steg det till hela 45 öre.

– Att priset är så högt just nu beror på det torra vädret. Det behövs nederbörd för att fylla vattenkraftverkens magasin. Men det torra väder betyder mindre vattenkraft och då stiger priserna, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft, i ett pressmeddelande.

Torkan i Jämtland-Härjedalen 2018

7 000 mer på ett år

En medelstor villa med rörligt elpris som betalade cirka 600 kronor för elen i juni förra året kan räkna med en månadskostnad på minst en tusenlapp i år. För hela 2018 kan elen bli omkring 7 000 kronor dyrare än i fjol.

På Jämtkraft tror man att elpriserna kommer att fortsätta stiga.

Påverkas av andra råvaror

– På längre sikt är det andra faktorer än vädret som driver upp priserna. Den nordiska elmarknaden är sammankopplad med Europa där elpriset sätts av kol- och gaskraftverk, säger Arne Bergvik.

Därmed påverkas de svenska och europeiska elpriserna priset på kol och fossilgas. De råvarorna handlas med på världsmarknaden där efterfrågan växer.

– Jag tror att elproduktionen kommer bli betydligt dyrare framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i Jämtland-Härjedalen 2018

Mer i ämnet