Anna Sätherberg har jobbat inom restaurangbranschen i Åre i många år. Hon är en naturbegåvning när det kommer till service och får alla att känna sig välkomna. Hon har vänner familj, sambo och ett liv nära skidbackar och fjäll. Men en dag tog det stopp. Stressen tog sakta men säkert över och efter en intensiv helg med mycket jobb sa både huvudet och kroppen ifrån. Hon kraschade. Diagnosen blev panikångest och djup depression och hela Anna Sätherbergs liv fick sättas på paus.
– Hela kroppen la av och man går verkligen in i väggen. Det blir svart och man vet inte vad som händer och blir såklart väldigt rädd, säger Anna Sätherberg.
Tog kontroll
Efter otaliga läkarbesök, mediciner och det konstanta hänvisandet till att allt som hände i kroppen var inbillning och på grund av ångest fick Anna Sätherberg nog.
– Min samtalsterapi började inte förrän en och en halv månad efter min största krasch. Min läkare under den tiden sa själv att han har inte så mycket erfarenhet av psykisk ohälsa överhuvudtaget.
Hon bestämde sig att ta kontrollen över sin diagnos och började kriga för att få rätt behandling.
– Kunskap är makt. Jag satte mig ner och började läsa och plugga in allt som går om vad som faktisk händer i kroppen vid psykisk ohälsa.
Men att bo på en liten ort sätter käppar i hjulet i Anna Sätherbergs kamp mot den psykiska ohälsan.
– Det är många gånger jag sitter hemma och frågar varför jag inte bor i en storstad. Där verkar ju hjälpen såklart finnas mycket mer för de är mycket mer bemannade och har mycket mer folk. Här finns det ju inga resurser.
Samtidigt som hon började läsa på om vad som händer i huvud och kropp vid panikångest och depression så bestämde Anna Säterberg sig för att börja skriva . Hon startade en blogg.
– Jag letade efter något att läsa som var liksom mitt i det hela. Så som jag. Inte en bok som förklarar allt i efterhand. Så jag startade en själv.
Inte ensam
Det var för sin egen skull som Anna Sätherberg startade bloggen. En plats där hon kan få ord på och arbeta fram vad hon känner och resonera om varför. Det var också en plats där hennes nära kunde få förståelse för vad som händer. Ett verktyg för att inte konstant behöva förklara. Men det blev så mycket mer. Responsen från läsare förvånade.
– Jag får så många mejl. Både med frågor och även från personer som går igenom eller har gått igenom liknande. Kommentarer som visar att de läser och känner med mig.
Det var många närstående till personer med psykisk ohälsa som hörde av sig. Bloggen är en plats där de kunde hitta svar på vad deras vänner, barn, syskon eller sambos går igenom. Det visar att det finns ett behov att prata om psykisk ohälsa.
– Behovet är enormt. Man måste prata om psykisk ohälsa. Det var inte länge sedan som det man skulle bita ihop och skärpa sig och jobba vidare. Det var fel att känna sig konstig. Jag tror inte den psykiska ohälsan bara ökar för att vi mår sämre utan fler vågar faktiskt söka hjälp, säger Anna Sätherberg.