Tredelad bild. Längst till vänster grå byggnad med trasigt runt fönster. I mitten rött timmerhus med träd på taket. Längst till höger brandskadat hus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från de förfallna hotellbyggnaderna i västra Härjedalen. Foto: Maria Harning/SVT

Hotellen i västra Härjedalen som förfaller

Uppdaterad
Publicerad

Ett brann förra sommaren, för ett finns bygglov för att riva och bygga nytt och ett har stått öde i över 30 år. Tre hotell i Härjedalen står just nu och förfaller.

Trots att västra Härjedalen lockar allt fler turister så finns det tre hotell som inte används, utan står och förfaller inom bara någon mils radie.

SVT Nyheter Jämtland har försökt nå ägarna till de tre fastigheterna för en intervju men inte lyckats.

Bolagen som äger hotellen

  • Hotell Tänninge: Ägare Bonzo Living AB. Köpte Hotell Tänninge för 75 000 kronor 2015. Ensam ägare är en man i 80-årsåldern hemmahörande i Gamla stan i Stockholm. Bolaget har adress i Nacka. Bonzo living har tidigare aviserat att man har för avsikt att bygga om hela fastigheten. Härjedalens kommun kräver att byggnaden ska åtgärdas.
  • Hotell Tänndalen: 2023 togs Ägare är Servicefastigheter i Tänndalen med adress i Stockholm. Ensam ägare är en man i 50-årsåldern i Enskede. Det finns också kopplingar mellan den mannen och en av de tidigare ägarna till Hotell Tänninge.
  • Värdshuset Gyllene Bocken: Ägare är sedan 2021 Ljusnedals Hotellfastigheter AB med säte i Lidingö. Bolaget ägs av två män i 50-årsåldern med adress i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.