SVT:s reporter Alberto Lozano och Alexander Vallström från Svegs Hus sittande i framsätet av en bil med en grå bakgrund. Den ena personen bär en mörkröd mössa och svart jacka, medan den andra har på sig en svart jacka. Bilen har en tydlig interiör och man kan se utrustning i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetschefen Alexander Vallström har tröttnat på de höga priserna på fjärrvärme i Sveg. Nu är arbetet i igång för att byta till andra värmekällor. Foto: SVT

Hyresbolag i Sveg tröttnade på kraftiga prishöjningar på fjärrvärme – byter till bergvärme

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av kraftiga prishöjningar på fjärrvärme har fastighetsbolaget Svegs Hus tröttnat – och bestämt sig för att byta till andra värmekällor.

– Vi kan inte lägga allt på våra hyresgäster, det är orimligt att höja så mycket, säger fastighetschefen Alexander Vallström.

När priset på fjärrvärmen höjs med 30 procent 2025 i Sveg blir det oundvikligt kraftigare hyreshöjningar för hyresgästerna – men fastighetsbolaget Svegs Hus är en av flera fastighetsägare i Sveg som bestämt sig för att genomföra stora investeringar för att byta till bergvärme eller luftvärmepump.

– Bergvärme drivs med hjälp av elen men elen är trots allt billigare än fjärrvärme, säger Alexander Vallström.

Kritiserar leverantören Solör

Enligt fjärrvärmelagen kan fastighetsägarna be om förhandling med leverantören – men samtidigt måste samma pris gälla för alla.

– Det blir meningslöst med en förhandling, de har monopol och de
sätter priset som de vill, säger Alexander Vallström.

Efter prishöjningen – här svarar Solörs vd på kritiken

Byter till bergvärme


Svegs Hus är en av de fastighetsägare som bestämt sig för att bryta bandet med fjärrvärmeleverantören Solör och byta till andra värme källor.

– Nu önskar vi att vi hade gjort det tidigare, säger Alexander Vallström.

FJÄRRVÄRME

  • Vad det är:
    Fjärrvärme är ett system där värme produceras centralt i ett värmeverk och distribueras till flera byggnader via isolerade rör.
  • Hur det fungerar:
    Värmeverket använder ofta biobränsle, spillvärme eller avfall för att producera varmt vatten eller ånga, som pumpas till anslutna hus för uppvärmning och varmvatten.

    Källa: Energimarknadsbyrån och Vattenfall

BERGVÄRME

  • Vad det är:
    Bergvärme är en uppvärmningsmetod där värme hämtas från berggrunden via ett borrhål.
  • Hur det fungerar:
    En vätska cirkulerar i ett borrhål (100–200 meter djupt) och absorberar värme från marken. En värmepump i huset förstärker värmen och använder den för att värma huset och tappvarmvatten.

    Källa: Energimarknadsbyrån och Vattenfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.