Imponerande arkitektur i Skyttmon

Uppdaterad
Publicerad

SKYTTMON I vår serie om intresseväckande och annorlunda hus har vårt reportageteam tagit sig till Skyttmon i Jämtland där arkitekturen saknar motstycke, åtminstone i norrlands inland.

När man passerat skylten där det står Skyttmon längs länsväg 344 mellan Överammer och Hammerdal händer det nåt. Husen ser annorlunda ut. Mitt i den jämtländska skogen ligger en unik samling byggnader. Vi besöker Peter Eriksson i Sörgården, ättling till Lars Peter Eriksson som mellan 1884 och 1888 lät bygga det 550 kvadratmeter stora huset.

– Stora hus med snickarglädje finns på många håll men så många hus samlade på ett ställe är väldigt ovanligt, konstaterar Peter Eriksson.

1800-talslyx

Precis som de andra husen i Skyttmon bjuder Sörgården på dåtida byggnadskonst i toppklass. Detaljerna imponerar och visst kan man tala om 1800-talslyx.

– Min farfar berättade för mig att en vanlig kakelugn kostade ungefär 75 kronor på den tid då huset byggdes. Kakelungnen som finns här i huset kostade kronor, förklarar Peter Eriksson.

Sålde inte till bolagen

Totalt 4400 kronor kostade bygget av Sörgården, ett mångmiljonbelopp omräknat till dagens penningvärde. Bakgrunden till den påkostade akitekturen i Skyttmon anses vara att byborna inte som på andra håll, lät sig övertalas att sälja sin mark när skogsbolagen kom med till synes frikostiga erbjudanden. De behöll skogen och tjänade pengar som sedan räckte till att bygga stora hus.

– Uppköparna sa att de skulle betala bra för skogen och att de lika gärna kunde sälja för skogen var ändå inget värd och det tyckte skyttmoborna verkade konstigt, så de valde att inte sälja, förklarar Peter som kan tacka sina förfäder för det hus han idag bor i.

Försöker bevara huset

Peter Eriksson försöker bevara sitt hus som det såg ut när det byggdes och har fått lite hjälp av länsstyrelsen och planen är att kulturminnesmärka byggnaden. Förhoppningen är att hela byn blir kvar i ursprungligt skick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.