Det var efter stark kritik mot Årehus som internutredningen tillsattes. Till kritikerna hör Moderaterna – ett av oppositionspartierna i kommunen – som polisanmält Årehus för trolöshet mot huvudman.
Nu är kommunens internutredningen klar och där konstateras flera allvarliga brister, däremot har utredarna inte ”identifierat” någon brottslig gärning.
Det är en extern juristbyrå som gjort utredningen av det kommunala fastighetsbolaget Årehus AB.
Slutsatsen är att det finns brister inom flera områden, exempelvis hanteringen och dokumentation av inköp och upphandlingar.
Allvarliga brister vid upphandling och inköp
Vid en genomgång av inköp av specifika tjänster mellan 2017 och 2022 har Årehus köpt tjänster för mer än 100 000 kronor, inköp som därmed enligt lagen borde ha dokumenteras, fastslås av utredarna. Trots det saknas dokumentation för flertalet av inköpen.
Det är allvarligt eftersom det därmed inte går att veta om direktupphandlingarna skötts som den ska, eller som utredarna skriver: ”vilar på godtagbara skäl”. Det är exempelvis inte möjligt att avgöra om det finns koppling mellan köpare och leverantör, alltså jäv.
Av utredningen framgår även andra brister när det gäller dokumentation, exempelvis när det gäller dokumentation över bisysslor som personer i ledande ställning haft, om de varit godkända av styrelsen eller inte.
Nära koppling till Duveds framtid kritiseras
Vidare konstateras också brister när det gäller Årehus hantering av det icke kommunala bolaget Duveds Framtid. Årehus har haft en nära koppling till projektet, bland annat genom att hyra ut tjänsten som VD, ekonomi och administration till bolaget. Utredarna ser en fara med den nära kopplingen:
”En risk med att ha samma VD för bolagen är att Årehus intressen kan få träda tillbaka till förmån för andra bolag”
Huvudslutsatsen i utredningen är att kommunen bör knyta Årehus närmare sig, styra bolaget hårdare, för att se till att bolaget verkligen tar tillvara kommunens intressen och följer gällande direktiv.
Vid framtida projekt där Årehus deltar bör kommunen ”lämplighetspröva” övriga medverkanden utifrån syftet med projektet. Detta för att säkerställa att inte en mindre krets av bolag eller personer återkommande ingår i flertalet projekt/bolag...” så att inte privata aktörer gynnas otillbörligt, fastslår utredarna.
I videon ovan hör du kommunstyrelsens ordförande Martine Eng (S) berätta vilka åtgärder som nu kommer att vidtas.