splitbild dels på man i glasögon och mössa och dels på kronhjort

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stödutfordring är bättre än skyddsjakt när problemen med kronhjortar ska lösas – men i grunden behövs en bättre förvaltning. Det menar Jägarförbundet. I videon hör du förbundets Magnus Hansson berätta mer om det. Foto: Matt Dunham

Jägareförbundet om problemen med kronhjortar i Jämtlands län: Stödutfodring bättre än skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakt är en ineffektiv åtgärd för att komma till rätta med kronhjortsproblemen i länet, anser Jägareförbundet.

– Vill man styra kronviltet är stödutfodring ett bättre sätt, säger Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent.

Kronhjortar har ställt till med stora problem för en lantbrukare i Överhogdal. Trots jakt på kronvilt i området har kronhjortar återkommit och orsakat nya skador.

Senast blev konsekvensen trasiga stängsel och att ett 30-taltjurar rymde ut på E45:an, flera dagar i rad. Nu ställer sig bonden, och många med honom, frågan hur situationen kan lösas.

Länsstyrelsen sade nej till skyddsjakt i december. Från Jägareförbundets sida menar man att det finns bättre lösningar än skyddsjakt, och då främst utfodring.

Jägarna har ansvar

Det förekommer allmän jakt på kronvilt. Där har det varit så – den här vintern undantagen – att jägarna de senaste åren inte skjutit alla djur som de tilldelats i Överhogdalsområdet. Lika svalt intresse för jakt på kronvilt märks även i resten av länet.

I vinter har dock jägarna skjutit fullt i Överhogdal och de har också fått utökade befogenheter att jaga kronhjortar nattetid. Ett 20-tal djur har skjutits. Trots det har problemen kvarstått.

Vilket ansvar har jägare att skjuta de kronhjortar de tilldelats?

– Visst har jägare ansvar för förvaltningen av viltet, säger Magnus Hansson vid Jägareförbundet.

Men han tillägger att förvaltningsmålen inte enbart nås genom att det skjuts fullt enligt jakttilldelningen.

Oklart hur många kronhjortar som finns

Idag finns det kronvilt i alla länets kommuner, men väldigt ojämnt fördelat. Där populationer finns där finns också många djur på en och samma plats, som ”kluster”.

Ett grundläggande problem är att det saknas en mer exakt kunskap om kronviltet i länet. Idag görs inventeringar bara i vissa områden.

– Det viktigaste är att vi börjar inventera kronviltet – så att vi sedan kan få en fungerande förvaltning, säger Magnus Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.