Pengarna går till de regionala kulturverksamheterna som varit hårdast drabbade av pandemin och en av dessa är Jamtli.
För Jamtli innebär pengarna framtidshopp.
– Vi har klarat krisen genom att låta bli att göra saker och snåla så in i baljan. Med de här pengarna kan vi gå vidare med saker som vi hade planerat sedan innan pandemin, säger Olov Amelin.
”Det har varit illa”
För att klara intäktstappet under pandemin har Jamtli dragit ner på personal och vänt på varenda sten för att klara sig.
Men stödet från Kulturrådet, tillsammans med tidigare stödåtgärder som bland annat permittering, sänkta arbetsgivaravgifter och bidrag från region och kommun förändrar situationen.
– Det har varit illa eftersom vi, tillsammans med Gotlands museeum, är dem som är mest beroende av egna intäkter till skillnad mot andra stora länsmuseer. Vi omsätter 85 miljoner och hälften av dem drar vi in själva så när det försvann blev det illa, riktigt illa. Men i och med det här törs jag blåsa faran över.
Hur kommer pengarna göra skillnad för besökarna?
– Det kommer inte ske något över en natt. Det här betyder att vi kan fortsätta med utställningar och sådant som ska finnas på Jamtli. Men vi är beroende av mycket underhåll, vi har 130 byggnader varav 80 är kulturhistoriska hus från bland annat 1500-talet. Det är som att måla Eiffeltornet, något man ständigt får arbeta med. Den sortens utgifter är ett dragspel, i perioder när vi har dåligt i kassan kan vi hålla igen, men man måste ta igen det och nu finns det mycket att ta tag i, säger Olov Amelin.
I klippet kan du höra vad Olov Amelin sa om läget i september förra året.