En delad bild med två sektioner. Till vänster syns en röd och vit tornliknande byggnad. Entrén till Jamtli.  Till höger Robert Uitto, i blå jacka med träpaneler i bakgrunden, där det finns en konstnärlig text placerad på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Uitto (S), styrelseordförande för Jamtli, är bekymrad över det ekonomiska läget. Hör vad som kan hända om inte Jamtli får mer pengar. Foto: Maria Harning/SVT

Jamtli i ekonomisk kris: ”Har gjort de besparingar vi kan”

Publicerad

Jamtli skulle behöva ett rejält tillskott av ägarna nästa år för att komma i kapp ekonomiskt. Men trots att 2025 snart är här finns inga besked om pengar.

SVT har i flera år berättat om Jamtlis behov av pengar. Under och efter pandemin är det underhållet av byggnader och samlingar som fått stryka på foten. Till 2025 har Jamtli äskat ett höjt grundanslag på sju miljoner kronor och dessutom ett extra tillskott på två miljoner för projekt.

– Vi har gjort de besparingar vi kan. Det närmar sig en kulturell kris, säger Robert Uitto (S) ordförande i Jamtlis stiftelse.

Beslut nästa år

Samtidigt brottas regionen, som är den största bidragsgivaren, med stora ekonomiska underskott. Även Östersunds kommun har dragit i handbromsen ekonomiskt.

Östersunds kommun kommer att besluta om storleken på bidraget nästa år vid kommunstyrelsemötet i början på december.
Regionala Utvecklingsnämnden vid Region JH kommer att fatta beslut den 17 december.

Jamtlis ägare

Jamtli ägs av Stiftelsen Jamtli.

Den är instiftad av Jämtlands läns landsting (numera Region Jämtland Härjedalen), Östersunds kommun, föreningen Heimbygda och Jämtlands läns konstförening 1973.

Verksamheten bekostas till 65 procent av Regionen och 35 procent av Östersunds kommun.

Utöver det så kommer ungefär hälften av Jamtlis inkomster från andra håll. Det är biljettintäkter, projektmedel m.m.

2023 fick Jamtli sammanlagt ungefär 46,4 miljoner kronor i bidrag från regionen och Östersunds kommun.

Vad tycker du – vad ska Jamtli vara i framtiden?

Kalle • Jamtli har tre grunduppdrag enligt stiftelsens bestämmelser:
1. Vårda museets samlingar
2. Vårda de gamla byggnaderna ute på Jamtli
3. Jobba med kulturminnen i Jämtland
Fokusera på det!

Micke • Lägg ner verksamheten i Nationalmuseum Norr och gör mo byggnaden till lagerlokal för museets samlingar.

Cristoffer. • Sköt det Jämtländska och Svenska kulturarvet, samlingar och byggnader, med betoning på det Jämtländska och Svenska. Sänk biljettpriserna om det är möjligt.

Bror • Utred vilken kompetens det finns internt och inför köpstopp av tjänster utifrån och fokusera på utbildning inom hantverk och tradition (med hjälp av studieförbunden) och minska på andelen tjänstemän med tummen mitt i handen.

Mats • Om alla regelbundet besökte och gick runt på Jamtli så troligen skulle regionen inte behöva lägga lika mycket pengar på sjukvården.

Med en del insikt i verksamheten • Det är intressant att många tycker det ska bli billigare eller till och med gratis - vad tänker de då ska finansiera verksamheten? Jamtli är ett länsmuseum så det finns mycket inom verksamheten som de ska och bör göra. Jamtli är alltså inte bara "jippo". Ett problem är väl etableringen av Nationalmuseum norr - fint (kanske) men något som blev dyrt och nu dessutom kostar driftsmedel. Kanske har för stor del av synen handlat om nytt och utveckling i stället för att kunna fylla den kostym man har - att lyckas med underhåll på friluftsmuseet till exempel. Jamtli bör, och ska fortsätta vara ett länsmuseum och bla visa historia och kulturarv på flera olika sätt och till detta behövs medel. För visst är regionen värd ett länsmuseum i framkant?

åsa • Jamtlis lajv-larv va de värsta jag varit med om. Kommer aldrig mer gå dit! Försökte prata seriöst med ”fotobutiken” då jag både har många gamla bilder och söker gamla bilder. dvs från 30- och 40-talet.
”det är ju ingen som har bilder från framtiden” typ fick jag som svar.
jag svarade ”ok, finns någon man kan maila på jamtli? ”
”mail? vad är det?”
Då ruttnade jag totalt.

Förälder med vuxna barn • Sänk priserna på inträdet då har man ju kanske råd å gå dit och spenderar pengarna på fika å annat istället. Det är dyrt att gå dit fyra vuxna bara för att titta lite tror vi gått flera gånger istället för ingen gång om det varit billigare. Bättre med någon intäkter än inget alls kanske.

Maria • Sänk biljett priserna! Till ungefär där dom var för 10 år sen. Det går inte att höja priserna och tro att fler personer kommer in.

Sivan • Under vår uppväxt (60-talisterna) hade vi många artister på Jamtlis scen. Attraktivt, roligt och bringade in pengar. Kul för bl a ungdomar, som fick upp ögonen för Jamtli i stort. Finns detta idag? Fräscha upp därnere och kör! ;)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jamtlis ekonomi

Mer i ämnet